Mapa polític d'Europa

OPINIÓ

Sorpreses electorals a Europa

PSOE, Alvise Pérez, Podemos i fins i tot PACMA... aquest diumenge hi pot haver diverses sorpreses

Falten pocs dies per a les eleccions europees, que se celebraran aquest proper diumenge. I, una altra vegada, sembla que anem camí cap a un escenari ple de sorpreses.

Les enquestes donen com a guanyador el Partit Popular. Excepte el CIS de Tezanos, és clar, que ha tornat a fer de les seves i ha decidit anar un pas més enllà augurant que el PSOE serà el vencedor. Independentment de la cuina de Tezanos, aquestes enquestes auguren diverses sorpreses per al 9-J.

Si guanya el PP, com tot indica, serà per menys marge del previst fa unes quantes setmanes. Tot i que cada cop sembla menys sorprenent, l'estratègia “o amb mi o contra mi” podria tornar a funcionar a Pedro Sánchez. Un Pedro Sánchez que no patiria un càstig electoral excessiu malgrat els casos de presumpta corrupció que envolten el PSOE i la llei d'amnistia. Això sí, ho faria a costa de la resta de formacions de l'esquerra i no a costa de guanyar terreny a la dreta. En qualsevol cas, podria sortir força airós electoralment. I això no deixaria de ser una sorpresa.

Menys sorprenent és la patacada que patiran els partits processistes. ERC i Junts fa un any que no aixequen cap i no té pinta que puguin revertir aquesta tendència diumenge que ve. Suma y sigue per a uns partits processistes descol·locats que van perdent llençols a cada bugada.

Sí que pot ser la gran sorpresa d'aquestes eleccions Alvise Pérez. L'analista s'ha fet fort a les xarxes socials, compta amb una gran legió de fans i té a les seves mans la possibilitat de capitalitzar el descontentament partitocràtic que hi ha a la societat. Abanderat de la lluita contra la corrupció, ja ningú descarta que a partir del 9-J sigui un dels 61 eurodiputats espanyols al Parlament Europeu.

Una altra de les sorpreses pot ser Podemos. Molts auguraven la mort del partit, però sembla que no eren morts, estaven prenent canyes. I la presència d'Irene Montero a Estrasburg sembla assegurada. El poc carisma de Yolanda Díaz (i el projecte de Sumar en general) també els ha ajudat a lluitar per aconseguir els suports de l'esquerra del PSOE descontents amb Pedro Sánchez.

I compte amb el PACMA. És tremendament difícil que aconsegueixin representació, però hi ha enquestes que els donen opcions. En unes eleccions en què la gent no tira tant de vot útil, serien sens dubte la gran sorpresa -al costat d'Alvise- d'aquests comicis si aconsegueixen entrar al Parlament Europeu. Finalment, també tenen marge de donar la campanada Ciutadans, uns altres que també donen tots per morts però que, com que són unes eleccions a circumscripció única, tenen marge per sorprendre'ns tots a l'últim minut. Diumenge tindrem el veredicte final i veurem fins a quin punt hi ha més o menys sorpreses en aquestes eleccions europees.

➡️ Editorial del director ➡️ Opinió

Més notícies: