Primer pla d'una doctora preparant una injecció

Prohens elimina el requisit del català a Sanitat

Els metges ja no hauran d'acreditar el nivell de català per treballar a les Balears
Imatge del Blog d'Octavio Cortés

La presidenta Prohens, que ha passat l'estiu en mode hiperactiu, no deixa de complir promeses electorals i ha eliminat el requisit de l'acreditació del nivell de català per als metges que treballin a la sanitat pública de les Balears.

Immediatament, els sectors nacionalistes, amb l'OCB al capdavant, han començat a esbombar i a aletejar en totes direccions, en l'habitual rapte de furor gallinaci que solen emprar per afrontar aquestes qüestions. El que ningú ha fet aquesta setmana és portar la conversa a l'arrel de la qüestió: per què les consultes mèdiques de la sanitat pública balear estan ocupades per metges del Brasil o de Madagascar, en lloc de maulets d'ERC amb la barretina i el trabuc.

En resum, el problema neix que a Mogadiscio la forma de vida dels metges consisteix a córrer vessant amunt, amb la seva família a sobre, mentre una torba d'exaltats els persegueix per degollar-los amb una maixella de burro perquè no van encertar la crema per l'acne d'una neboda. En canvi, a Mallorca aquest mateix metge pot dedicar-se a exercir la seva professió i a envellir fent Pilates amb mil simpàtiques sueques de coloraines, mentre la seva pensió augmenta al ritme de l'IPC (ah, l'IPC galopant, el genet pàl·lid de tot aquest desastre moral).

Imatge de la façana de l'Hospital Mateu Orfila ubicat a Maó (Menorca)
Imatge:

Google Maps

D'altra banda, els metges locals, que parlen un català perfecte, surten corrent quan es graduen darrere de les verdes praderies de la sanitat alemanya o britànica, on no tenen ocasió de practicar els “pronoms febles” amb els seus pacients ni de signar manifestos per la unitat de la llengua. Aquests joves, formats per la flamant facultat de Medicina de la UIB, constituiran un dia motiu d'estudi pels historiadors, que parlaran de la “diàspora de l'ensaïmada” com nosaltres parlem dels jueus sefardites.

Tot aquest enrenou, com és natural, té una solució ràpida i natural, però en la seva formulació s'inclou la noció que més terroritza la classe política d'un signe i un altre: la idea de sou digne. (També aquesta setmana s'ha anunciat que els professors de Formentera podran dormir a barracons en certa instal·lació militar en desús).

Els nostres líders dels darrers anys no ens han portat fins aquí per una fabulosa concatenació d'atzars, sinó per pura coherència amb els nous estilismes de la Política/Màrqueting. Per què haurien d'arreglar l'assumpte, quan la solució implica gastar els diners bé i no en estupideses, i a més renunciar a una batalleta de postureig que et fa guanyar punts davant dels teus electors?