Imatge d´un pèndol de Focault amb una bola amb la bandera catalana
OPINIÓ

El pèndol polític català ja ha girat

Les eleccions del 12 de maig passat marquen un canvi de tendència més profund del que sembla

Amb el permís de Marc Arza, em faig meves les seves paraules dijous passat al podcast de 'La Catalunya Woke' . Parlant d'una de les darreres ocurrències de l'esquerra catalana, feia una reflexió brillant i encertada, a la meva manera, de veure les coses. "Fins fa unes setmanes, sentia aquestes idees amb angoixa i preocupació. Però senyors, el pèndol ja ha girat. Ara ho escolto pensant que ja està, que serà una mala memòria en poc temps".

Arza feia referència al resultat de les eleccions del 12 de maig passat i el daltabaix electoral de l'esquerra més woke catalana. Feia servir el concepte de la llei del pèndol, que assegura que a una acció correspon una reacció contrària de força equivalent. Això produeix una oscil·lació de les coses polítiques de banda a banda, que sovint s'expressa en l'àmbit electoral.

És a dir, que després de la dècada en què determinada esquerra ha fet de l'anècdota la prioritat i ha oblidat els problemes de la majoria, la societat exigeix una altra cosa. Així, el PP ha pujat de 3 a 15 escons sense que Vox ho noti, les formacions moderades s'han vist reforçades i Aliança Catalana ha entrat malgrat la censura.

Pla americà d'un senyor gran introduint el vot en una urna d'una mesa electoral a Catalunya

No ha estat una sorpresa per a molts de nosaltres. Ja fa temps que la batalla cultural planta cara a les xarxes i que aquesta esquerra reaccionària ha perdut el relat. Qualsevol publicació d'ERC, els Comuns o la CUP s'omple de comentaris negatius i gent enfadada. No era una bombolla, com en van voler creure alguns, sinó que es va traslladar el 12 de maig.

És més, servidor té la percepció, com Marc Arza, que és l'inici d'una cosa que serà més profunda. L'onada reaccionària de la qual adverteix l'esquerra serà més o menys profunda en funció de la capacitat que tinguin els partits tradicionals de donar resposta a les demandes de la gent.

Mentre l'esquerra segueixi oblidant-se del que és realment important i la dreta tradicional no sigui capaç de treure's de sobre el marc mental esquerrà, hi ha una autopista per a les noves dretes. Si ningú no parla de la gestió de la immigració, si a Europa populars, socialistes i liberals continuen posant traves al sector primari, hi haurà espai per a les noves formacions.

El pèndol ja ha girat i encara desconeixem la velocitat que porta. Farien bé els partits de sempre d'atendre què demanen els ciutadans ara. Si no, sempre els quedarà queixar-se de Tiktok.

➡️ Opinió

Més notícies: