Primer pla de Najat El Hachmi mirant a càmera i somrient
OPINIÓ

Najat, presidenta!

Mentre la pregonera de la Mercè va parlar de la immigració, el president de la Generalitat no va dir ni una paraula durant la seva intervenció al debat de política general

Quina diferència entre Najat el Hachmi i Pere Aragonès. La pregonera de la Mercè va explicar que hi ha nenes a Barcelona “que no poden aprendre a nedar ni anar d'excursió”, que només poden sortir al carrer “si es tapen” o que s'arrisquen al “desterrament familiar” per mantenir relacions amb gent que no és de la raça o de la religió.

També n'hi ha que viuen “terriblement espantades davant la possibilitat que les portin al Marroc o Pakistan i les casin amb aquell cosí que necessita papers”.

En canvi, el president de la Generalitat no va pronunciar una paraula sobre immigració en més de dues hores de discurs durant la intervenció en el debat de política general.

Tot i l'impacte que, de vegades, pot tenir. Només cal preguntar als veïns de Manresa —amb alcalde d'ERC, per cert— que fa uns dies van veure volar taules i cadires al principal passeig de la ciutat per l'enfrontament de dues bandes rivals.

Això sí, Aragonès va esmentar una dotzena de vegades la “Catalunya dels vuit milions”. Deu ser la nova consigna emanada des de Palau.

I va deixar clar que la citada Catalunya “és la meva idea de país”.

Refugees welcome. Papers per a tothom. Fronteres obertes. Ni tan sols va oferir drets a canvi de deures. Barra lliure.

L'il·lustrador Chamo San i l'escriptora Najat el Hachmi presenten el cartell i el programa de la Festa de la Mercè

“La nació es construeix mirant el futur en lloc del passat”, va insistir. La bancada d'Esquerra va aplaudir la frase.

D'altra banda, va destacar que, “en aquesta Catalunya dels vuit milions”, cal donar “forma a la nació” i que la llengua catalana és “el pilar essencial que ens cohesiona”.

Fins i tot va dibuixar “un horitzó compartit que identifiqui el camí a transitar col·lectivament”. Suposo que, per si alguna vegada hi ha un referèndum, votin a favor.

Però és curiós que el president no parli d'immigració quan és un dels temes que més preocupen els països de la Unió Europea.

Només cal llegir els diaris. El mateix dia que el president feia el seu discurs, els mitjans anaven plens: “Tensió entre Alemanya i Polònia per la migració il·legal” (La Vanguardia), “Berlín demana explicacions a Varsòvia per la venda massiva de visats” (El País).

O “Alemanya endureix la política d'immigració” (El Mundo). Alemanya, governada per un tripartit d'esquerres i amb canceller de l'SPD!

Feu, feu; president. Ja ens ho trobarem