Urna electoral amb una gràfica descendent de fons

OPINIÓ

Llançar el vot? Fes el que et doni la gana

Vota el partit que vulguis, encara que sàpigues que no entrarà, encara que altres et diguin que ells són el vot útil


Aquests últims dies t'han bombardejat amb vídeos, missatges i fotografies a les xarxes socials per condicionar el teu vot. A Lleida la CUP et demana el vot perquè t'ha assegurat que es disputa un escó amb Aliança Catalana, el mateix argument que fan servir els Comuns a Girona.

Des de Junts et demanen que els votis per aglutinar el votant independentista i que Carles Puigdemont pugui guanyar Salvador Illa. T'asseguren que estan a pocs vots, com si ja els haguessin explicat. T'exigeixen que vagis a votar, que no optis per candidatures extraparlamentàries perquè és llançar el vot. És a dir: et demanen que votis en una cosa que no creus perquè és útil.

No els facis cas. No votis contra cap candidat o partit, fes servir el teu dret a vot per donar suport a qui més et representi. Vota Puigdemont si creus que és el millor, però no si el cos et demana una altra cosa, però, és clar, bla bla bla.

Deixa les etiquetes de banda, perquè així ens ha anat a Catalunya des de fa anys, movent-nos entre vetos creuats i entre bons i dolents. Vota l'Alejandro si t'agrada encara que siguis indepe. Dona el teu suport a la Sílvia Orriols si és el que creus millor per a la teva gent, encara que et diguin que seràs el dimoni.

Collage amb plànols curts d'Alejandro Fernández, Pere Aragonès, Salvador Illa, Carles Puigdemont, Sílvia Orriols, Ignacio Garriga, Carles Carrizosa, Laia Estrada i Jéssica Albiach

Fes allò que vulguis, és la teva decisió. Com si optes per l'abstenció perquè estàs fart de la classe política i creus que és la millor opció per mostrar el teu descontentament. Encara que diversos partits no et tractin com a tal, ets adult i no t'has de deixar emportar pel xantatge emocional.

Pensa en els teus, en la teva gent, en la feina. Sigues sincer i oblida els cants de sirena que has sentit aquests 15 dies. És igual les etiquetes que han posat per condicionar la teva elecció.

Fa setmanes que sentim parlar de governs progressistes, d'immigració, de cordons sanitaris, del Hard Rock o del referèndum. Escull les teves prioritats i vota segons el que et representa. No s'hi val queixar-se a casa, per exemple, de la inseguretat, de la quantitat d'impostos que paguem els catalans o dels resultats PISA a les escoles i votar el mateix. Deixa de tenir un discurs en privat i callar-te quan has de decidir el teu vot.

A diferència d'altres llocs, aquí no llegireu que hi ha un vot que hauria d'estar prohibit, censurat. No qüestionaré la teva capacitat mental en funció del que avui votis. Això va de llibertat, de no cancel·lar ningú per les seves idees. És el dia, fes el que vulguis.

➡️ Opinió

Més notícies: