Primer pla del polític del PSOE Pedro Sánchez amb rostre visiblement seriós

El govern dels derrotats

El nou executiu de Pedro Sánchez comença la legislatura amb polèmica

Avui hem conegut els nous membres del segon govern de coalició entre PSOE i Sumar. Una notícia que ha generat molta polèmica per alguns dels perfils que ocuparan el Consell de Ministres els propers anys.

Al nou govern de Sánchez el podríem anomenar el govern dels derrotats. O el govern dels perdedors. I és que el president no ha dubtat a premiar alguns polítics que recentment han fracassat en el seu intent d'ascendir o mantenir-se al poder.

En aquest sentit, un dels més destacats ha estat el nom de Mónica García, quota de Más Madrid a l'executiu de la mà de Sumar. En els anys recents, la líder de l'oposició a Isabel Díaz Ayuso no ha estat capaç ni de fer pessigolles a la cap del PP madrileny.

Tot i que Podemos va perdre 100.000 vots en només dos anys, la nova ministra de Sanitat va ser incapaç de capitalitzar aquest vot d'esquerres i es va quedar, més o menys, amb els mateixos suports que a les eleccions del 2021. Tot i presentar batalla respecte a la sanitat, la líder de Más Madrid no va poder impedir la majoria absoluta d'Ayuso. Com a premi, li regalen un ministeri amb un sou de gairebé 80.000 euros anuals.

Foto a mig cos d'Ernest Urtasun assegut a una cadira i amb els braços sobre una taula
CamaraImatge:

@ernesturtasun, Twitter

Ernest Urtasun també és un altre que gaudirà de ministeri i bon sou. Ha viscut mitja vida de la política i a Catalunya sempre se'l recordarà per ser dirigent d'Iniciativa per Catalunya quan aquest partit es va dissoldre per culpa dels 9,2 milions de deute que tenia. Pel camí hi va haver fins i tot un ERO que va afectar 16 treballadors. Per posar-se a tremolar que algú amb aquest currículum formi part del govern -en el seu cas, com a ministre de Cultura-.

Seguint a Catalunya, Jordi Hereu va decidir abandonar la primera línia política després de perdre les eleccions el 2011. Va tenir el (de)mèrit d'aconseguir que un feu socialista com Barcelona passés a ser governat per Xavier Trias, aleshores a CiU. Des de la transició, Trias ha estat l'únic alcalde de la capital catalana que no fos d'esquerres. I ho va ser derrotant Hereu. Ara el nou president el rescata per liderar la cartera d'Indústria.

Primer pla de Jordi Hereu mirant fixament a càmera
CamaraImatge:

Europa Press

Óscar Puente és un altre que va ser derrotat a les urnes el 28 de maig passat. Realment va ser el candidat més votat a les municipals de Valladolid per un marge molt ajustat. Però igual que li va passar a Feijóo, l'aritmètica parlamentària el va deixar sense càrrec per un pacte entre el PP i Vox. Així doncs, un altre que, després de perdre, ha estat premiat per Pedro Sánchez amb el ministeri de Transports.

Un cas molt semblant és Ángel Víctor Torres. Va guanyar les eleccions a les Canàries, però un pacte entre Coalició Canàries i el Partit Popular va impedir que revalidés el càrrec de president canari. Tot i ser derrotat, Pedro Sánchez no ha volgut deixar tirat un dels polítics de la seva confiança i li ha regalat Política Territorial.

I a aquesta extensa llista podem afegir Francina Armengol. No forma part del govern, però Sánchez la va premiar amb la presidència del Congrés, el tercer càrrec més important de tot Espanya. Venia de perdre la presidència de les Balears i ara gaudeix d'un sou 214.000 euros.

Al PSOE, sembla que perdre té un generós premi si ets afí a Pedro Sánchez. El nou president cercava perfils polítics per a una legislatura que es preveu complicada per al Gobierno. I, sens dubte, ho ha deixat clar en el nomenament de ministres, envoltant-se d'escuders afins a ell encara que fossin derrotats a les urnes recentment.