Pla mig curt de Pedro Sánchez a les portes del Palau de la Zarzuela

OPINIÓ

Diari de campanya, dia 5: Sánchez rebenta la campanya catalana

Aquest cinquè dia de campanya també es va tenyir de negre per la mort de la mare de Carles Puigdemont, Núria Casamajó


Ahir era el dia D. El dia que Pedro Sánchez havia escollit per comunicar la seva decisió de dimitir o continuar governant.

Amb una majoria d’espanyols molt pendents de la seva decisió. I malgrat algunes fintes al llarg del matí, com quan va anar al Palacio de La Zarzuela, quelcom que es va interpretar com que anava a presentar la seva renúncia, el president expert en girs de guió va dir que es quedava. Que no marxava. Que tot havia set un paripé. Condicionant, així, la campanya catalana de la que pràcticament no se n'ha parlat aquest dilluns monopolitzat per Sánchez.

Per al candidat del seu partit, Salvador Illa, el que va anunciar el seu líder és “la millor notícia per a Catalunya”. Finalment Illa podrà comptar amb Sánchez durant la campanya. S’incorporarà aquest dijous en un acte a Sant Boi de Llobregat.

El president de la Generalitat i candidat d’ERC a la reelecció, Pere Aragonès, va ser molt crític des de Girona amb el sainet de Pedro Sánchez. Els republicans inclús van acudir a la Junta Electoral Central, en plena caiguda lliure als darrers sondejos fets públics aquest dilluns, per intentar que TVE no emetés l’entrevista a Pedro Sánchez d’anit.

No ho van aconseguir. El seu soci parlamentari el va acusar de servir un circ "en safata" a la ultradreta, després de la seva compareixença per anunciar que segueix al càrrec. Aragonès va batejar l’estratègia de Pedro Sánchez de "pantomima", el va acusar de fer servir el sentiment de solidaritat i empatia de la gent per a un espectacle polític. També va qualificar de “teatre” l’escenificació de Sánchez el candidat de Vox, Ignacio Garriga.

Aquest dilluns es van començar a posar sobre la taula propostes reals. Sobretot en l’àmbit econòmic. Garriga va prometre a Barcelona "eliminar els impostos propis a Catalunya que fan que els catalans estiguin condemnats a viure en un autèntic infern fiscal".

Salvador Illa, des de Mataró, va dir per la seva banda que treballaria "progressivament per arribar a dedicar l'1% del PIB de Catalunya a l'àmbit de les universitats i la investigació”. La resta de partits van preferir seguir parlant de les coses estèrils i guardar-se, suposem, aquestes propostes per més endavant.

Els últims sondejos que es van fer públics aquest dilluns, amb un PSC i un Junts a l’alça, i una ERC que no deixa de perdre suports, estan obligant les candidatures a reconfigurar les seves campanyes electorals.

Els republicans, que van iniciar la carrera cap a les urnes assegurant que preferien parlar d’ells mateixos i les seves propostes, han anat apujant el to al llarg del cap de setmana cap als seus rivals per intentar frenar la sagnia de vots que estan experimentant. I que no només impediria a Pere Aragonès seguir presidint la Generalitat. Doncs fins i tot allunyaria a ERC del pròxim Govern.

Aquest cinquè dia de campanya també es va tenyir de negre per la mort de la mare del candidat de Junts Carles Puigdemont, Núria Casamajó. L’expresident de la Generalitat, que no pot acudir ni al tanatori ni al funeral per la seva situació processal, va suspendre la seva agenda en senyal de dol.

Tots els candidats, amb excepció del de Vox Ignacio Garriga i la de la CUP Laia Estrada, van traslladar públicament les seves mostres de condol al seu rival polític.

➡️ Opinió

Més notícies: