Plànol general de tots els candidats a les eleccions catalanes, dempeus, i al centre Ariadna Oltra
OPINIÓ

Diari de campanya, dia 13: El debat definitiu

A ulls d'un català exiliat a Madrid, que per sort no ha de votar aquest diumenge, el debat el va guanyar l’abstenció

TV3, la televisió pública entregada a la causa independentista, i al partit que presideix en l’actualitat la Generalitat, ERC, va organitzar aquest dimarts el darrer debat de campanya. El debat definitiu. Un format diferent, que va començar amb un encreuament de preguntes entre els diferents candidats, que no va dissipar gaires dubtes per la gran bossa d’abstencionistes que hi segueix havent a Catalunya a sis dies dels comicis.

Ariadna Oltra, l’escollida per la direcció de TV3 per moderar el debat, va tenir feina. Sobretot per l'incompliment dels temps dels candidats i els intents de trepitjar-se entre ells. Principalment per part d’uns nerviosos Pere Aragonès i Jèssica Albiach a qui els sondejos no els acompanyen.

Salvador Illa, que porta tota la campanya fent les seves intervencions alternant el català i el castellà, a teleprocés només va parlar en català. Conscient de a qui es dirigia...

A ulls d’un català exiliat a Madrid, que per sort no ha de votar aquest diumenge, el debat el va guanyar l’abstenció. Tanta buidor en les paraules dels polítics no ajuden la ciutadania a ser partícips de la festa de la democràcia.

La celebració del debat, com ha passat en dies anteriors, ha fet que pràcticament tots els candidats buidessin la seva agenda en el dotzè dia de campanya. De tal manera que a excepció de l’absent Carles Puigdemont i el tot terreny Alejandro Fernández, que ha fet doblet cada dia amb míting i debat, la resta de candidats a la presidència van reservar-se per la seva actuació a TV3.

El candidat del PP va apostar pel sentimentalisme, recordant quan els seus pares van emigrar d'Astúries a Tarragona, mentre li deien que "venir a Catalunya era venir al paradís, perquè en aquell moment era una terra admirada i respectada per tot el món". Quelcom que, segons ell, ja no és així. I es va comprometre per revertir aquesta situació mentre agraí al líder nacional del partit, Alberto Núñez Feijóo, que s’estigui “deixant la pell” en aquesta campanya.

Feijóo, omnipresent en aquestes dues setmanes de carrera cap a les urnes, va aprofitar la seva intervenció per posar el dit a la llaga dels socialistes. I on els fa més mal. En la comparació entre Pedro Sánchez i Felipe González. El líder dels populars, de visita a Cornellà de Llobregat, va manifestar que amb González al lloc de Sánchez "no hauria passat el que està passant a Espanya".

Carles Puigdemont, de nou des de França, va aprofitar el rebuig del Banc Sabadell a fusionar-se amb el BBVA per fer política de la seva. “És una bona notícia que el Banc de Sabadell es resisteixi a aquesta operació”, va dir el responsable del fet que milers d’empreses catalanes, entre les quals el principal banc, CaixaBank, marxessin de Catalunya.

L’expresident i candidat de Junts, ja a la tarda, mentre el seu representant als debats, Josep Rull, es preparava la seva intervenció a TV3, va apel·lar als indecisos per tal de convèncer-los de què el votin a ells. Els juntaires saben que hi ha una bossa de votants que encara no han decidit el seu vot. I que Puigdemont pot ser-ne beneficiari. D’aquí que en les darreres hores s’estigui especulant de nou amb un retorn anticipat, abans del diumenge, per rendibilitzar la seva detenció.

A Pere Aragonès, aquest dimarts, el van suplir Oriol Junqueras i Carme Forcadell, que havia dit que deixava la política quan va abandonar la presó. Ambdós van ser a Olot, compartint escenari, i advertint d’un intent de “genocidi cultural” en un auditori que, per a sorpresa d’aquest qui escriu, era ple de musulmans. Tants anys en l’ofici i encara hi ha coses que em sorprenen!

➡️ Opinió

Més notícies: