Imatge del candidat d'EH Bildu Pello Otxandiano amb un lauburu de fons

OPINIÓ

Bildu cau a la seva pròpia trampa

Pello Otxandiano, candidat de Bildu, evitar catalogar de 'terrorista' ETA i clarifica el camí després de les eleccions

Totes les enquestes d'aquesta setmana donaven per feta la victòria de Bildu en vots i probablement en escons. La campanya electoral dels abertzales arribava als darrers dies llançada, mentre que el PNB no acabava de trobar-se còmode amb el candidat Pradales. L'empat tècnic entre les dues formacions nacionalistes donava al PSE la clau del futur govern basc, encara que després del que ha passat, ja no hi ha debat.

D'acord, potser tampoc no n'hi havia fa uns dies. Quedava clar que el PNB i els socialistes s'entendrien, sobretot perquè ja governen junts i han demostrat la seva predisposició a fer-ho. Ara, després de les paraules del candidat de Bildu, Pello Otxandiano, el peix -fet a l'estil Orio si volen- està venut.

El candidat de Bildu, jove, desconegut i amb un perfil afable, va caure fa uns dies a la seva pròpia trampa en una entrevista a la Cadena SER. Va evitar titllar d'organització terrorista ETA i va regalar en safata arguments als contraris. D'una banda, el PNB, que va tornar a enfundar-se la jaqueta de la moderació i va avisar del perill i la "insensatesa" de Bildu. De l'altre, i més important, el PSE, que ja té l'excusa per decantar-se per Imanol Pradales.

Aquest dijous, Pello Otxandiano va intentar mitigar el seu error demanant perdó a les víctimes d'ETA i allargant la seva poca traça, ja que va seguir sense catalogar de terrorista la banda criminal. Falten dos dies per a les eleccions basques i Bildu ha comès l'error més imperdonable: ser favorit i provocar sols una polèmica que només et desgasta.

Pello Otxandiano, de Bildu i Imanol Pradales, candidat del PNB

Suposo que el candidat de Bildu prefereix no enfadar un sector intern del seu partit que ja sembla enrabiat pel gir a la moderació d'Otegi. Otxandiano fa malabarismes i s'equivoca. Si Bildu vol demostrar que està preparat per governar Euskadi no ha de titubejar cap moment a parlar d'ETA.

Ho resumeix perfectament Manuel Jabois a El País: Quan Pello Otxandiano evita respondre què va ser ETA i diu "tant se val", és la resposta "luxosa que poden donar els que només se senten incòmodes amb ETA en campanya, mai als bars, al cotxe o al carrer".

I, és clar, el candidat del PNB, que ja es veu Lehendakari, no ha dubtat les últimes hores a titllar d'"horror" ETA i atacar durament el seu contrincant. Ho han fet també els socialistes, que s'aproximen encara més al PNB i allunyen Bildu del poder autonòmic.

Potser és el que busca Otegi, més còmode a l'oposició que al govern basc. Que mirin els seus amics d'ERC, que després de governar dos anys en solitari, encaren unes eleccions amb les orelles caigudes i la moral per terra.

➡️ Opinió

Més notícies: