Muntatge amb els logos de TV3 i Catalunya Ràdio
OPINIÓ

I ara què faran TV3 i Catalunya Ràdio?

Ja seria hora que els tertulians i col·laboradors públics fossin un reflex de la realitat social i política

Catalunya ha virat cap a la centralitat i la dreta a les darreres eleccions. És una evidència que a molts els hi posa els pèls de punta, però que era qüestió de temps veient què passa a Europa i com l'esquerra institucional ha embogit. Mentre la gent demana ordre, seguretat, educació, serveis i deixar de pagar tants impostos, formacions com ERC, els Comuns i la CUP han passat 3 anys parlant de banalitats i fent de l'anècdota la bandera.

Hi ha una distància enorme entre aquestes formacions i la societat avui dia. Com n'hi ha entre la gent i els mitjans de comunicació públics que aquests controlen. Si hom mira qui participa en les tertúlies públiques, hi ha una sobreexposició d'aquesta esquerra minoritària, representada políticament per la CUP i els Comuns o per mitjans com Sentit Crític. David Fernández, Quim Arrufat, Roger Palà o Laura Aznar són habituals cada setmana.

Per fer-nos una idea, dilluns passat, a Els Matins de TV3 van comptar amb la presència d'Oriol March, de Nació Digital, Esther Vera del diari Ara, la politòloga Estefania Molina i Jofre Llombart d'El Nacional. És a dir, una politòloga independent i tres periodistes de mitjans processistes.

Primer pla del dau corporatiu a la teulada de TV3

L'endemà, dimarts passat, a Els Matins de TV3 van comptar amb la presència d'Oriol March, de Nació Digital, Arturo Puente, d'Eldiario.es, Júlia Ojeda, que anava a les llistes d'Alhora i Isabel García Pagan, subdirectora de La Vanguardia. Dos indepes, un altre de l'entorn dels Comuns i ERC i una periodista de La Vanguardia.

A Catalunya Ràdio hi havia Joan Puigcercós, ex d'ERC, Vicent Sanchis, del diari El Món, Montserrat Nebrera i la periodista Nuria Ribó. Els dos primers, declarats processistes, mentre que Nebrera va passar del PP a ser indepe segons explicava ella mateixa.

És evident que la ràdio i la televisió pública conviden algun col·laborador de dretes, però es tracta de la compensació, la minoria. A l'actual Parlament, amb una clara divisió entre esquerres i dretes i amb una majoria no processista, potser seria hora que els nostres mitjans reflectissin d'una vegada per totes la realitat.

No té cap lògica que periodistes de mitjans minoritaris d'esquerres amb 50.000 lectors mensuals (e-Notícies té més de 3 milions) tinguin presència cada dia a TV3. No pot ser que no hi hagi catalans de dretes expressant la seva opinió i més veient els resultats de diumenge passat. Els mitjans públics haurien de ser fidels a qui els paga i deixar de sobrerepresentar sectors minoritaris al Parlament.

Catalunya ha superat l'etapa del 15M i el procés. El Parlament ja no és només d'esquerres ni és processista, aquesta és la realitat. És evident que hi ha d'haver periodistes i tertulians d'esquerres i processistes, faltaria més. Però ja seria hora que molts catalans es vegin reflectits a les tertúlies públiques i entendre que el que és minoritari políticament, també ho hauria de ser quan s'escullen col·laboradors per als mitjans. Si no, després passa allò de diumenge: que els que estan en directe no saben on ficar-se en veure els resultats de les eleccions.

➡️ Opinió

Més notícies: