Muntatge de fotos de la tiktoker Ana Conrado (@AnaaConrado) mostrant l'horari d'un col·legi de Finlàndia a TikTok
MOLT +

Una professora espanyola al·lucina amb els horaris de les escoles de Finlàndia

La docent Ana Conrado explica les peculiaritats de l'educació a Finlàndia a través del compte de TikTok

L'educació finlandesa té fama de ser una de les millors del món. Una reputació que implica premiar més la qualitat que no pas la quantitat i per dur a terme un complex —però eficaç— pla d'estudis. Cosa que està comprovant de primera mà la professora espanyola Ana Conrado, que a través del seu compte de TikTok ( @anaaconrado ) ens explica les seves peculiaritats.

Aquesta mallorquina és tutora d'un grup de cinquè de primària i el primer que li va cridar l'atenció va ser els horaris. Per començar, cada classe en té un de particular. “No com a Espanya, que tots comencen a la mateixa hora i acaben a la mateixa hora”, comença dient.

Horaris peculiars, descansos múltiples

Per exemplificar tot allò que explica, mostra com és el quadrant de la setmana dels seus alumnes.

A primera vista, sorprèn que els dilluns comencin a les 10 del matí, cosa que ha suscitat moltes preguntes als comentaris. També destaca la gran quantitat de descansos que els estudiants tenen entre classe i classe: “poden ser de 15 minuts o de 30”, apunta.

Noia parlant a la càmera amb un horari a la part de darrere

Segons explica la professora, hi ha dies que comencen amb 45 minuts d'una classe i tot seguit en tenen 30 minuts. Després d'una hora i quart en total, arriba el primer descans d'un quart d'hora per menjar alguna cosa. En acabar, reprenen 15 minuts més de l'assignatura que estaven fent anteriorment, una mecànica molt curiosa.

El més estrany és que, després de reprendre la classe, tornen a parar al cap de només 15 minuts per fer un altre descans de mitja hora. Tot i això, cal recalcar que només parla de la distribució d'una jornada, ja que cada dia té un horari diferent. “Els nens estan superfeliços perquè no se'ls fan pesades les assignatures”, comenta.

Un altre dels aspectes que crida l'atenció és que tenen assignatures com a ‘tèxtil’ o ‘estudis socials’. Aquesta darrera assignatura tracta de preparar els petits per a situacions quotidianes i professionals que es trobaran quan siguin adults. Una matèria en què aprofundeix la docent en un altre dels vídeos.

Les reaccions no s'han fet esperar

El clip de @anaaconrado ha tingut una gran repercussió amb més d'1,5 milions de reproduccions, a més de 95.000 ‘m'agrada’ i centenars de comentaris. La majoria sorpresos amb el sistema d'horaris.

“D'això es tracta d'educar, no estressar els alumnes. La millor educació considerada al món com a país”, assenyala una usuària. A més de lloances, el vídeo també ha generat moltes preguntes.

“I amb tan poques hores lectives fa temps que ho veu tot? Només penso al currículum espanyol, amb aquest horari fan falta 3 cursos per fer 1 ?”.

“15 minuts de classe després d'un descans? Aquí en 15 minuts ni s'han assegut ??”, comparen dues usuàries.

Muntatge de tres fotogrames d´una noia Tiktoker parlant a la càmara

L'educació a Finlàndia

El sistema educatiu de Finlàndia és reconegut internacionalment pels seus enfocaments innovadors i exitosos. És gratuïta a tots els nivells, inclosa l'educació superior. Això garanteix un accés igualitari a l'educació per a tots els ciutadans.

Una altra característica que cal destacar és el seu enfocament lúdic. Es fa èmfasi en la importància del joc en l'aprenentatge d'hora. Els nens aprenen mitjançant experiències pràctiques i activitats creatives.

Finalment, també cal destacar el temps que els nens passen a l'escola. Passen menys hores a l'escola en comparació de molts altres països, i es valora el temps dedicat a activitats recreatives i familiars.

➡️ Molt +

Més notícies: