Muntatge de fotos de primer pla de Shakira, amb rostre somrient, i al costat una imatge subjectant diversos bitllets d'euro

La desorbitada quantitat de diners que Shakira accepta pagar per no anar a la presó

Shakira ha admès haver defraudat Hisenda

La destacada cantant colombiana Shakira Mebarak ha comparegut aquest dilluns, 20 de novembre, davant del tribunal a Barcelona. El motiu era que s'havia d'enfrontar a càrrecs per frau fiscal. L'artista era acusada de defraudar els impostos d'IRPF i patrimoni a la hisenda espanyola durant els anys 2012-2014, al simular que no residia a Espanya.

En una resolució emesa l'any passat, el jutge al·lega que la cantant enfronta càrrecs per un frau fiscal de 12.371.197 euros. Xifra que, amb els interessos acumulats, puja a aproximadament 14,5 milions d'euros.

D'acord amb el document de l'Audiència, tant ella com el seu assessor haurien fet servir diverses societats mercantils. Amb la finalitat que aquestes figuressin com a titulars de les rendes i el patrimoni de Shakira. La cantant només apareixeria en última instància i en societats establertes en territoris considerats com a paradisos fiscals.

Shakira accepta que va defraudar Hisenda

Shakira ha admès haver defraudat 14,5 milions d'euros a la Hisenda espanyola entre el 2012 i el 2014 amb un concís “sí” aquest dilluns. Després de setmanes de negociacions, la cantant colombiana ha arribat a un acord amb la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i la Generalitat. Ha acceptat una pena de tres anys de presó (que no complirà) i pagar una multa de 7,3 milions d'euros.

A canvi de reconèixer els fets i abonar la quantitat defraudada (que ja s'ha tornat), l'acord ha reduït significativament la pena. La Fiscalia inicialment sol·licitava vuit anys i dos mesos de presó, juntament amb una multa de 23,5 milions. El pacte també preveu la substitució de la pena de presó pel pagament d'una altra multa, xifrada en 432.000 euros.

Amb l'acord aconseguit, Shakira reconeix que, entre el 2012 i el 2014, era resident fiscal a Espanya. Per tant, havia de complir les seves obligacions tributàries al país. Aquesta ha estat la qüestió central en disputa des del començament de la investigació.

La cantant sempre va mantenir que durant aquest període era una nòmada que viatjava per tot el món per oferir concerts. Les seves visites a Barcelona, sempre esporàdiques, eren exclusivament per trobar-se amb Piqué.

L'Agència Tributària va dur a terme una investigació exhaustiva, contactant amb proveïdors de serveis i professionals que van assistir Shakira en aquesta etapa. Concloent que l'artista va passar més de la meitat de l'any a Espanya, requisit necessari per ser considerada resident fiscal.

shakira i el seu equip d'advocats sortint dels jutjats
Shakira no entrarà a la presó | Europa Press

Shakira pensa en els fills

La necessitat d'eludir l'exposició pública i reduir al mínim el risc d'enfrontar-se a una condemna l'ha fet optar per un acord. “He de triar les meves batalles i la més crucial en aquest moment és fer tot el possible perquè els meus fills portin una vida plena”.

“El meu enfocament principal és veure'ls créixer i passar temps amb ells, sense sotmetre'ls a l'angoixa de presenciar la seva mare en un judici penal amb tot el desgast que comporta”, va afirmar en un comunicat enviat pel seu equip just quan Shakira acceptava la pena per frau fiscal.

Shakira amb els seus fills a l'aeroport
Shakira cerca la tranquil·litat dels seus fills | Europa Press