Fotomuntatge amb una imatge de fons d'aurores boreals a Catalunya, davant una tempesta solar amb signes d'exclamació i una persona sorpresa

EL TEMPS

Què és una tempesta geomagnètica i per què ha provocat aurores boreals a Espanya

Durant la matinada d'aquest dissabte, des de molts punts d'Espanya, s'han pogut entreveure aurores boreals

Espanya al complet al·lucinava divendres passat a la nit després d'entreveure al cel un fenomen molt estrany, almenys a casa nostra.

Des de diversos punts del territori, es van poder veure aurores boreals més enllà de la matinada, un dels fenòmens de la natura més bonics, però que són molt estranys de veure a certs llocs i, especialment, a Catalunya i a Espanya.

No obstant això, es va donar a causa d'una condició: una tempesta geomagnètica. Els experts ja advertien divendres passat, 10 de maig, que s'acostava una tempesta solar severa, que podia, alhora, alterar el funcionament correcte de certs dispositius i freqüències, com els GPS, entre altres, a diverses parts del món.

Què és la tempesta geomagnètica que ha provocat aurores boreals a Espanya

Una tempesta geomagnètica no és res més que una tempesta solar causada per una ejecció de massa coronal o una ona de xoc de vent solar. Segons els experts del Parc Astronòmic del Montsec (PAM), aquesta tempesta es va produir durant el passat dimecres 8 i dijous 9 de maig.

Això ha acabat fent que a la Terra, després d'aproximadament unes 48 hores pel fet que les partícules carregades resultants del fenomen no viatgen a la velocitat de la llum, apareguessin el que anomenem aurores boreals, que, segons ha definit l'Agència Estatal de Meteorologia d'Espanya (AEMET), es tracta de "fenòmens lluminosos que apareixen a les capes superiors de l'atmosfera en forma d'arcs, bandes, cortines, etc.".

Foto de l'aurora boreal d'aquest divendres, 10 de maig, a Catalunya

Aquests fenòmens, els més violents que provoca el Sol, tot i ser freqüent a països del nord d'Europa, no és gens habitual que passi a Espanya. De fet, des d'eltiempo.es, han apuntat que, des d'octubre del 2003, el nostre país no experimentava un fenomen com aquest d'una manera "tan extrema".

Es podria tornar a repetir aquesta matinada

I és que les aurores boreals, que han estat de màxima escala G5, han estat visibles des de diverses parts del país, com a la serra de la Comunitat de Madrid, Castella i Lleó, Catalunya, el País Valencià, Andalusia o Balears.

Si ets dels que et vas perdre el fenomen, no et preocupis, perquè els experts han advertit que duraria tot el cap de setmana i, durant la matinada d'aquest diumenge, es podrien tornar a repetir les aurores boreals a Espanya i a gran part del món.

➡️ El Temps

Més notícies: