Fotomuntatge d'una dona al capdavant tapada i patint un temporal de vent, i al fons unes palmeres en una platja afectades pel vent

EL TEMPS

El Meteocat posa en alerta gairebé tot Catalunya aquesta tarda: 30 comarques afectades

Les ratxes de vent podrien superar els 72 km/h a diferents punts del territori, segons informa el Meteocat

El Meteocat ha actualitzat el mapa d'episodis de vent aquest dilluns. Per part seva, Protecció Civil ha anunciat l'ampliació del Pla Especial d'Emergències per fort vent (Ventcat). Es preveuen ràfegues de vent que podrien superar els 72 km/h en àrees com el Prelitoral Sud, el Camp de Tarragona i el quadrant nord-oest.

L'avís per vent ja es va activar ahir diumenge, però avui dilluns s'ha ampliat a causa de la meteorologia actual. Per això, s'ha estès a tota la meitat oest del territori, especialment al terç sud i al Pirineu Occidental.

S'hi sumen la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Tarragonès, la Ribera d'Ebre i el Baix Ebre. Totes elles podrien registrar elevades ratxes de vent durant tota la tarda.

El vent, el denominador comú segons el Meteocat

Així, en total, les comarques amb més risc per vent són 30. Tal com han informat des del Meteocat, la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Tarragonès, la Ribera d'Ebre, el Baix Ebre, l'Anoia, l'Alt Penedès, el Baix Penedès, l'Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà i el Priorat es troben en alerta taronja per fortes ratxes de vent aquest dilluns.

Encara que també hi ha més comarques que es troben en alerta groga. És el cas del Pallars Jussà, el Ripollès, la Cerdanya, l'Alt Urgell, el Berguedà, el Bages, el Solsonès, la Segarra, el Baix Llobregat, el Garraf, la Noguera, l'Urgell, el Pla d'Urgell, les Garrigues, el Segrià, la Terra Alta i el Montsià.

Muntatge del mapa de la previsió del Meteocat per aquest dilluns, 12 de febrer de 2024 a la tarda
Previsió per la tarda d'aquest dilluns, 12 de febrer | Meteocat

El Meteocat s'ha encarregat de difondre una imatge on es pot veure la distribució del vent. Tot i que el perill denominat com a molt alt no apareix en cap punt, sí que ho fa el taronja. El Meteocat explica mitjançant una llegenda que és el color taronja el que es relaciona amb el risc alt per vent.

El vent es rebaixarà en intensitat de cara a dimarts. Tot i que durant la jornada de demà, tornaran a predominar les ràfegues d'intensitat entre lleu i moderada a la meitat sud i oest del país, especialment a partir del migdia.

Muntatge amb el mapa de la previsió del Meteocat de dimarts, 13 de febrer de 2024 al matí
Previsió per aquest dimarts, 13 de febrer, per la tarda | Meteocat

Perill als actes a l'aire lliure pel vent

Aquestes mesures es prenen en consideració atès que encara s'estan duent a terme activitats festives relacionades amb el Carnaval. Protecció Civil emfatitza la importància d'adoptar precaucions addicionals contra el vent per garantir la seguretat pública als carrers.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

Així com en qualsevol esdeveniment on es facin servir elements provisionals o inestables que puguin representar riscos per a la població. S'espera una variació brusca en la velocitat del vent durant l'episodi, cosa que podria augmentar la probabilitat d'incidents.

El vent no només és molest, sinó que també és perillós per les conseqüències que pot comportar. Un exemple va ser l'accident que va tenir lloc diumenge passat a PortAventura. Allí, a causa del fort vent, un arbre va caure sobre una atracció, provocant diversos ferits.