Muntatge fotogràfic entre una imatge de palmeres, una dona afectada pel vent i un mapa del meteocat
EL TEMPS

El Meteocat alerta del que arribarà les pròximes hores a Catalunya: molt de compte

Protecció Civil demana precaució en la mobilitat a les zones afectes per vent durant les pròximes hores

Catalunya es troba immersa en un sobtat canvi de temps. L'entrada d'un front acompanyat de pluja i vent ha fet saltar totes les alarmes, per poc temps, ja que aquest serà transitori. Això té pendent al Meteocat, que està molt pendent de l'evolució meteorològica.

I és que, segons han indicat, estem immersos en un episodi inestable però per poc temps. Pluja, neu i vent, molt de vent és el que pronostica el Meteocat per a les pròximes hores. És per això que, el Meteocat, ha activat avisos a 10 comarques del territori per a possibles episodis violents.

El Meteocat alerta per fortes ratxes de vent

Aquest dijous 14 de desembre Catalunya viurà un episodi violent protagonitzat per vents forts. Tal com ha informat el Meteocat, no s'espera que sigui generalitzat, les comarques més afectades seran les del nord. Per això, ha emès l'alerta groga a diverses comarques per perill de fortes ratxes.

Segons el Meteocat, les comarques on el vent pot arribar a ser més violent durant les pròximes hores són les següents: Vall d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alt Urgell, Solsonès, Cerdanya, Berguedà, Ripollès i Alt Empordà.

Mapa amb la predicció meteorològica del Meteocat pel 14 de desembre
El vent afectarà a Catalunya aquest dijous. | Meteocat

Les ratxes de vent s'aniran intensificant amb el pas de les hores. Segons indica el Meteocat, les zones on bufarà més fort serà a les zones marcades. Especialment a les cotes més altes del Pirineu serà on seran més fortes.

A les cotes més altes i a l'Empordà hi haurà cops molt forts. Encara que només aquestes són les zones marcades, el vent també estarà molt present al litoral, on bufarà amb una intensitat variable. Aquestes fortes ratxes són les que provocaran l'alteració marítima de les costes de l'Alt Empordà i el Baix Empordà, unes ratxes que s'espera que finalitzin aquest divendres.

Tot i que s'espera que les fortes ratxes de vent no hi siguin presents aquest divendres, el Meteocat té dos avisos actius. S'espera que hi hagi alteració marítima durant tot divendres a la costa de l'Empordà.

Baixada de temperatures generalitzada

El predomini del vent provocarà una baixada de temperatures generalitzada. De fet, la temperatura aquest dijous ja és molt més baixa. S'espera que aquesta nit sigui molt freda i que la temperatura pugi lleugerament aquest divendres.

Tot i això, segons la predicció del Meteocat, la neu podria tornar a activar-se al final del dia, amb una cota de neu que podria pujar fins als 1600m al vessant nord del Pirineu.

El Meteocat també ha emès un pronòstic del que ens espera a mitjà termini. La meteorologia estarà marcada per un ambient assolellat amb temperatures pròpies per a l'època de l'any. Tot i això, malgrat que no s'esperen precipitacions, durant aquest divendres encara podria caure alguna nevada al nord del Pirineu.

I no només això, el Meteocat també ha indicat que serà un cap de setmana marcat per moltes boires, sobretot de cara al cap de setmana.

Protecció Civil llança recomanacions

Davant d'un episodi intens, Protecció Civil ha llançat una sèrie de recomanacions que afecten, sobretot, la mobilitat. Si has de conduir a les zones afectades, recomanen "agafar fort el volant o manillar", "moderar la velocitat i corregir les desviacions de la trajectòria", i "vigilar la distància lateral als avançaments".

A més d'això, també recomanen no sortir de casa si no cal i prendre precaucions si s'han de fer activitats a l'exterior.