Muntatge fotogràfic entre una imatge d'unes palmeres amb vent, una persona tapada i un mapa del Meteocat

El Meteocat alerta de l'arribada d'un canvi de temps brusc: 13 comarques en alerta

El canvi de temps arriba avui a bona part del territori català

Semblava que les altes temperatures no se n'anirien, però aquest dimarts Catalunya ja s'ha aixecat amb les temperatures molt més baixes, tal com ha indicat el Meteocat. Les temperatures al territori oscil·lava entre els 6 i els 12 graus. Això vol dir que ens trobem davant d'un radical canvi de temps, o almenys això indiquen els diferents pronòstics.

Segons indiquen els mapes del Meteocat, estem davant un episodi de fred hivernal que vindrà acompanyat de fortes ratxes de vent, tempestes i, fins i tot, neu. Sens dubte, un episodi molt diferent del que teníem fins ara, però que és el que ens toca per a l'època de l'any en què ens trobem.

Així, a partir d'aquest dimarts, viurem un triple canvi de temps que portarà ruixats repartits, forts vents i neu als Pirineus. O almenys això és el que deixen entreveure els mapes del Meteocat.

El Meteocat posa 13 comarques en alerta

El Meteocat ha activat diverses alertes per fer front a les jornades següents. Aquest dimarts, 21 de novembre, diverses comarques de Catalunya ja es veuran afectades pel temporal.

De fet, les pluges i les fortes ratxes de vent ja han començat al nord del país i s'espera que, al llarg de la jornada, es vagi estenent. Per això, el Meteocat ha activat l'alerta groga a més de 13 comarques.

A partir de les 12 del migdia, la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell, el Solsonès, la Cerdanya, el Berguedà, el Ripollès, l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Montsià i el Baix Ebre estaran en alerta per fortes ratxes de vent.

Mapa amb la predicció meteorològica pel 21 de novembre a Catalunya
Un total de 13 comarques estaran en alerta per fortes ratxes de vent aquest dilluns. | Meteocat

Les ratxes de vent s'aniran intensificant amb el pas de les hores. Segons indica el Meteocat, es preveu que bufi en general moderat, en canvi, a les zones assenyalades les ratxes seran fortes.

Aquestes fortes ratxes aniran acompanyades de pluja i neu. Segons la predicció del Meteocat, s'espera que aquesta tarda neu amb força a la Vall d'Aran, a la Cerdanya, al Pirineu i a la cara sud del Pirineu Oriental. La inestabilitat també es notarà en alguns punts de Barcelona i Girona, on podrien caure alguns xàfecs acompanyats de tempesta.

A la resta del territori s'espera que sigui una tarda estable, encara que amb el vent present. Les temperatures mínimes estaran al voltant dels 5 graus i, les màximes, als 20ºC.

El Meteocat pronostica forts vents per dimecres

El temporal no només afectarà Catalunya aquest dimarts, també ho farà demà, dimecres 22 de novembre. Segons indiquen els pronòstics, les fortes ratxes de vent s'intensificaran molt amb el pas de les hores, fins a assolir el màxim aquest dimecres al migdia.

Per fer front a l'episodi, el Meteocat ha activat l'alerta taronja per temporal a 9 comarques: Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alt Urgell, Cerdanya, Berguedà, Ripollès, Alt Empordà i Baix Empordà. En aquests punts, es preveu que les ratxes de vent puguin superar els 100 km/h.

Mapa amb la predicció meteorològica a Catalunya pel 22 de novembre
El vent i les nevades continuaran aquest dimecres. | Meteocat

A la resta de territoris, el vent bufarà amb moderació. Tot i això, a la Vall d'Aran, al Solsonès, a la Garrotxa, al Pla de l'Estany i al Gironès el Meteocat ha activat l'alerta groga. En aquests punts i a la resta de Catalunya, bufarà entre fluix i moderat. A més, es preveu que tendeixi a afluixar i fins i tot desaparèixer, a partir del migdia i fins a la nit.

La intensitat del vent baixarà, però la nevada continuarà persistint. Per aquest dimecres, els mapes del Meteocat pronostiquen que segueixi nevant a la Vall d'Aran i la Cerdanya, encara que també preveuen que nevi a partir dels 1.200 m. Amb tot l'episodi, es preveu que s'acumulin entre 40-50 centímetres de neu a les cotes més altes.

Les temperatures tornaran a pujar aquest cap de setmana

Dijous, 23 de novembre, les temperatures començaran a remuntar, encara que a la nit la temperatura podrien baixar, per la qual cosa s'esperen gelades a l'interior i al nord del territori. Ara bé, el cap de setmana tornaran a pujar les temperatures.

S'espera un cap de setmana de sol, boires i, probablement, pluges al tram final de diumenge. Veurem a veure què passa finalment.