Un cotxe circulant al mig de la nevada per una carretera força plena de neu
EL TEMPS

Les 10 comunitats on podria nevar la primera setmana de gener

Les acumulacions més importants es podrien donar el diumenge 7 de gener, amb més incidència als Pirineus i la Serralada Cantàbrica

La neu està tardant a arribar més del que ens tenia acostumats aquest hivern. Tot i això, els models meteorològics adverteixen de possibles nevades en fins a 10 comunitats espanyoles durant la primera setmana de gener. Serà la manera perfecta per acomiadar les Festes de Nadal.

Això sí, no es tractaran de grans acumulacions, i a més les incidències més grans es registraran en punts de muntanya. Els mapes del Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Termini Mitjà (ECMWF) fixen el 7 de gener com la data amb més neu.

S'espera una quantitat més gran als Pirineus, tant a Catalunya com a Aragó, on rondaran els 25 mm. Però també es deixarà notar en altres punts com Astúries, Galícia, Cantàbria, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Navarra, La Rioja i Andalusia.

Mapa d´Espanya amb la neu pel 3 de gener
Mapa amb la previsió de neu pel dimecres 3 de gener | Meteored

En alguns casos es tractaran de petits flocs, que no impediran que alguns municipis de muntanya es tenyeixin de blanc. En tot cas, aquestes previsions estan marcades per la incertesa.

Parlem de previsions per a les quals encara falten moltes hores, de manera que no es pot donar res per fet. Són pronòstics a llarg termini que sempre poden quedar subjectes a variacions. Per tant, caldrà estar atents a l'evolució del temps per a les properes jornades.

Mapa d´Espanya amb la neu pel 4 de gener
Pronòstic de neu a Espanya per dijous 4 de gener | Meteored

No es descarten grans nevades a Espanya el 2024

En els darrers dies s'ha especulat molt sobre la possibilitat que la ruptura del vòrtex polar deixés grans nevades a Espanya. Els efectes d'aquest fenomen es començarien a notar sobretot a mitjans de gener.

Mapa d'Espanya amb la neu pel 5 de gener
La neu que s'espera a Espanya el divendres 5 de gener | Meteored

El vòrtex polar, com indiquen a Meteored , es produiria pel potent escalfament sobtat estratosfèric (CSE). Aquest vòrtex podria desestabilitzar-se podent canviar de latitud o fins i tot dividir-se en dues parts.

Això aconseguiria que l'aire gèlid de l'Àrtic s'alliberés cap a latituds més baixes. Caldrà comprovar els efectes que deixa i com irrompia a l'hemisferi nord. Tot això afegeix una incertesa més gran als pronòstics del gener, on no hi ha res clar.

Mapa d'Espanya amb la neu pel 6 de gener
Previsió de neu pel dissabte 6 de gener | Meteored

Pluges i neu per començar l'any

Les darreres previsions recullen una sèrie de fronts i borrasques, que podrien circular durant la primera setmana per la franja nord. S'esperen precipitacions a Galícia, el litoral Cantàbric i la part occidental del Pirineu.

Mapa d'Espanya amb la neu pel 7 de gener
Mapa amb la neu prevista per al diumenge 7 de gener | Meteored

Per a la setmana del 8 al 15 de gener es preveuen pluges per sobre del que és habitual al Cantàbric, nord de Balears i al golf de Cadis. Els despenjaments i les baixes contribuirien a baixar la cota de neu.