Fotomuntatge amb una imatge de fons de diversos cotxes circulant sota un temporal de neu i una rodona vermella al capdavant amb una persona amb un paraigua caminant mentre neva
EL TEMPS

Alerta groga per neu a mitja Catalunya dimecres: on pot nevar

El Meteocat ha emès una alerta per neu per dimecres que ve a cotes més baixes del que és habitual

El fred s'ha instaurat definitivament a casa nostra. O això és el que sembla després de l'últim avís que ha llançat el Meteocat per als propers dies.

Alguns meteoròlegs, com Francesc Mauri, ja feia uns quants dies que avisaven del canvi important de temps que comportava aquesta segona setmana de gener.

I, segons ha alertat el Meteocat aquest dilluns, 8 de gener, sembla que ben aviat l'estampa d'una Catalunya completament nevada, que veiem molt poques vegades, es podria tornar a repetir.

El Meteocat activa l'alerta groga per neu

El Meteocat ha llançat una alerta groga per neu aquest mateix dilluns, 8 de gener. Aquest matí el fred típic d'aquesta època ja es deixava notar a tot Catalunya. I sembla que no serà un episodi aïllat.

Dimecres que ve, 10 de gener, un temporal de neu podria afectar gran part del territori. Especialment, a cotes baixes i zones on no és habitual que nevi. Segons han destacat, podria deixar un gruix de neu de fins a cinc centímetres a cotes inferiors a 700 metres.

On podria nevar?

Tot i això, encara que les precipitacions seran generalitzades a tot el territori català, la neu no es deixarà veure a totes les comarques. El cel estarà cobert tot el dia i les pluges començaran de matinada al terç sud, que seran entre una intensitat lleu a moderada. S'aniran estenent per tot Catalunya de manera progressiva mentre vagi avançant el dia.

Durant el migdia, la cota de neu se situaria al voltant dels 800 metres. No obstant això, seria durant la tarda del proper 10 de gener quan baixaria progressivament fins als 600 metres. I fins i tot podria baixar més durant la tarda, fins als 300 metres localment a l'interior de la meitat oest.

Captura de la previsió del Meteocat per a aquest dimecres, 10 de gener a la tarda amb una alerta groga per neu
El Meteocat ha activat l'alerta groga per neu per a aquest dimecres, 10 de gener a la tarda | Meteocat

La Garrotxa, la Selva, Osona, el Vallès Oriental, el Moianès, el Lluçanès, el Berguedà, el Bages, l'Anoia, el Solsonès, l'Alt Urgell, la Segarra, l'Alt Camp, la Conca de Barberà, la Noguera i el Pallars Jussà són les comarques en alerta per neu a la tarda del proper, 10 de gener.

Aquest episodi de neu s'allargaria fins dijous a la matinada, 11 de gener. El Meteocat recorda que la cota de neu no serà uniforme a tot el territori, i que variarà segons la geografia i la precipitació de cada zona.