Un cotxe travessant un toll amb molta aigua i un mapa amb forts avisos de l'aemet
EL TEMPS

L'AEMET, obligada a activar alertes a gairebé tot Espanya per la borrasca Ciarán

El pas d'aquesta borrasca profunda deixarà pluges, fort vent i mala mar durant dijous

Gran part d'Espanya estarà en alerta durant la jornada de dijous. El pas de la borrasca Ciarán deixarà precipitacions, fenòmens costaners i ratxes de vent fortes, avisa l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). A Catalunya hi ha activades diverses alertes pel pas d'aquest important temporal de tardor.

Tot i que el centre de la borrasca Ciarán se situarà lluny de la península, un front associat sí que ens colpejarà de manera directa. Els efectes de la mateixa es podrien començar a sentir a Espanya dimecres a la tarda, quan aquest front s'aproximi pel nord-oest.

De fet, ja durant la tarda del Dia de Tots Sants s'anirà reforçant el vent del sud-oest, que donarà pas a intenses ratxes de vent a diversos punts del país. Els més afectats seran Galícia, les comunitats del Cantàbric i les àrees de l'altiplà nord.

Mapa amb la previsió de l'AEMET per dimecres, 1 de novembre
Mapa amb la previsió de l'AEMET pel dimecres 1 de novembre | AEMET

És probable que se superin els 100 km/h. També caldrà estar atents al mar, on les onades arribaran a superar els 6 metres, recull el pronòstic del portal eltiempo.es. Segons les dades de l'AEMET, el front fred associat a la borrasca Ciarán penetrarà per Galícia.

Deixarà precipitacions ja durant dijous a la matinada, que s'aniran desplaçant pel nord-oest peninsular. Els majors acumulats es registraran en territori gallec, encara que també seran abundants a Astúries, Cantàbria, el País Basc i la cara sud del Sistema Central.

Seran poques les comunitats on no hi plourà. El front continuarà estenent-se i és probable que durant la segona meitat de la jornada afecti gairebé tota la Península, excepte a l'extrem sud-est.

Per tant, hi ha menys possibilitats que arribin a l'est d'Andalusia i a la Regió de Múrcia. Hi ha la possibilitat que en arribar a la Mediterrània, aquest front torni a reactivar-se. Si això passa, no és descartable que a última hora del dia deixi importants xàfecs a les Balears.

Mapa amb la previsió de l'AEMET per dijous, 2 de novembre
Mapa amb la previsió de l'AEMET pel dijous 2 de novembre | AEMET

Les previsions de l'AEMET també inclouen avisos per ratxes de vent intenses. Superaran els 80-100 km/h a la major part de l'interior peninsular i al Mediterrani.

L'AEMET posa el focus al vent i l'onatge

Fins a 16 comunitats, a més de Ceuta i Melilla, romandran amb avisos durant dijous. La pitjor part se l'emportarà Galícia, amb avisos vermells i taronges per mala mar a tot el litoral, i grocs per pluja i vent. Andalusia tindrà avisos taronja per vent fort i onatge, a més d'algun avís groc per pluja.

L'AEMET ha activat avisos per vent també a Aragó, Astúries, les Illes Balears, Cantàbria, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Catalunya, Extremadura, la Comunitat de Madrid, la Regió de Múrcia, Navarra, el País Basc, La Rioja i la Comunitat Valenciana.

Avisos vermell, groc i taronja de l'AEMET per dijous
Mapa d'avisos de l'AEMET per dijous 2 de novembre de 2023 | AEMET

Pel que fa als avisos per mala mar, l'AEMET també ha activat avisos grocs i taronges a Astúries, Cantàbria, el País Basc, Catalunya, el País Valencià, la Regió de Múrcia, les Illes Balears, Ceuta i Melilla.

Finalment, també hi ha alguns avisos per pluja, encara que en seran molt pocs. L'AEMET només ha activat alertes per acumulacions importants de pluja a Galícia, Astúries, Castella i Lleó, el País Basc, Navarra, Aragó, Catalunya i Andalusia. Així doncs, aquest dijous serà un dia amb diferents fenòmens atmosfèrics a la majoria de comunitats i durant la major part del dia.

Arriben les primeres nevades importants de la tardor

La massa d'aire fred que irromprà darrere el front ajudarà que els termòmetres es desplomin. Però també perquè la cota de neu disminueixi. S'esperen nevades a cotes de 1.000/1.200 metres a l'interior de Galícia, la serralada Cantàbrica, els Pirineus o el sistema Central.

Durant la tarda de dijous, les pluges seran en forma de neu en aquests punts. És probable que arribin a acumular-se fins a 30 centímetres a la Cantàbrica occidental. Es depassarien els 30 centímetres als Pirineus durant divendres, mentre que al Sistema Central se sumarien una mica més de 10.