Muntatge amb un mapa amb gelades i un cotxe amb gebre al parabrises
EL TEMPS

L'AEMET llança un contundent avís pel que passarà dijous a la nit

L'AEMET ha informat que, dijous a última hora, es preveu una acusada caiguda dels termòmetres, a més de precipitacions en diversos punts del país

L'AEMET, Agència Estatal de Meteorologia, ha llançat una important advertència per a la nit de dijous. Al llarg de les pròximes hores s'esperen importants canvis en l'àmbit meteorològic. I és que es produirà “un notable descens tèrmic” que ens obligarà a abrigar-nos bé.

Aquesta caiguda dels termòmetres provocarà, a més, que es produeixin gelades durant el cap de setmana. "Algunes són una mica intenses per a l'època", avancen.

La predicció de l'AEMET per a aquest dijous recull un descens notable de les temperatures al nord-oest. Les caigudes de les mínimes seran més acusades a l'interior nord-oest. A la resta del país no es preveuen grans variacions, amb probabilitat de gelades als Pirineus i en punts de muntanya de la meitat nord.

Ens espera una jornada de cels coberts i pluges generalitzades. S'estendran de nord-oest a sud-est pels vessants atlàntic, cantàbric, vall de l'Ebre i nord-est. A la tarda és probable que s'obrin clars al terç nord-oest peninsular.

La cota de neu baixarà fins als 1.000-1.400 metres a la Cantàbrica, mentre que als Pirineus arribarà fins als 1.400-2.000 metres. A la resta de sistemes muntanyosos de la meitat nord arribaran als 1.400-1.800 metres.

Mapa amb la previsió de l'AEMET pel dijous 30 de novembre de 2023
Pronòstic del temps pel dijous 30 de novembre al matí | AEMET

La caiguda tèrmica es notarà durant divendres

El fred s'acusarà sobretot a partir de divendres, segons l'AEMET. És quan es contempla una baixada acusada del mercuri “en àmplies zones de la Península i les Balears”. Posen especial èmfasi a la meitat sud-est, on la caiguda serà més notable.

Temperatures màximes i mínimes previstes per a algunes ciutats

CiutatT.ª DIJOUST.ª DIVENDRES
MadridMàx. 14
Mín. 10
Màx. 14
Mín. 5
BarcelonaMàx. 21
Mín. 13
Màx. 20
Mín. 11
ValènciaMàx. 26
Mín. 18
Màx. 21
Mín. 12
SevillaMàx. 22
Mín. 16
Màx. 19
Mín. 8
SaragossaMàx. 21
Mín. 10
Màx. 13
Mín. 7
BilbaoMàx. 16
Mín. 8
Màx. 13
Mín. 6
Palma de MallorcaMàx. 21
Mín. 14
Màx. 21
Mín. 13
La CorunyaMàx. 15
Mín. 8
Màx. 13
Mín. 8
BurgosMàx. 12
Mín. 1
Màx. 9
Mín. -2
Les Palmes de Gran CanàriaMàx. 24
Mín. 17
Màx. 23
Mín. 18

Aquí va el footer

Les gelades, per la seva banda, recuperaran extensió i intensitat, afectant muntanyes i parem de la meitat nord. Tampoc no es descarten en punts més plans de l'altiplà nord i a les serres del sud-est.

Serà, a més, una jornada passada per aigua a gran part del país, tal com indica l'AEMET. Les precipitacions frontals afectaran totes les zones excepte el terç nord-occidental. S'aniran desplaçant cap al sud-est, amb tendència a remetre pel nord-oest a darrera hora.

Al nord-oest de Galícia es preveuen pluges que s'estendran al Cantàbric. Seran en forma de neu a muntanyes del nord i centre de la Península, amb acumulacions de 5 centímetres a la Cantàbrica i Pirineus. La cota de neu, per la seva banda, baixarà fins als 800-1.200 metres als Pirineus i 1.000-1.200 metres a la Cantàbrica, sistemes Ibèric i Central.

Mapa d'Espanya amb la previsió del temps pel divendres 1 de desembre
Pronòstic del temps pel divendres 1 de desembre | AEMET

Segueixen les baixades de les temperatures dissabte

El fred es mantindrà durant el cap de setmana. Les mínimes, segons les dades de l'AEMET, baixaran dissabte amb caràcter general i les màximes tendiran a baixar excepte al nord-oest. Es repetiran les gelades en àrees de muntanya i en zones de l'altiplà nord, est de l'altiplà sud i les depressions del nord-est.

La pluja també es deixarà notar, sobretot al nord de Galícia, àrea cantàbrica i Pirineus. Podrien registrar-se precipitacions febles a la resta de Galícia, nord del sistema Ibèric i sistema Central. Tampoc es descarten xàfecs ocasionals al nord-est de Catalunya i les Balears.

Pel que fa a la cota de neu, rondarà entre els 900 i 1.100 metres als Pirineus i al nord de la Ibèrica. Per la seva banda, a la Cantàbrica arribaran als 1.100-1.300 metres. Tot i això, les acumulacions seran mínimes.

Mapa d'Espanya amb la previsió del temps pel dissabte 2 de desembre
Previsió meteorològica pel dissabte 2 de desembre al matí | AEMET

Diumenge continuen les pluges a Galícia i l'àrea cantàbrica

Per tancar la setmana es mantindrà la inestabilitat amb el pas d'un front, segons recull l'AEMET. És probable que els termòmetres es recuperin lleugerament, amb ascensos més notables de les màximes a l'àrea cantàbrica i als Pirineus.

Les precipitacions continuaran a Galícia i l'àrea cantàbrica occidental. També es contempla la possibilitat que afectin de manera més feble la resta de l'àrea cantàbrica, l'altiplà nord i els Pirineus. A les muntanyes del terç nord apareixeran en forma de neu.