Muntatge amb un camió llevaneus i un mapa de temperatures mínimes a Espanya
EL TEMPS

Alerta d'última hora de l'AEMET per la DANA que arriba demà: 'Temps hivernal'

L'AEMET adverteix d'una caiguda tèrmica i precipitacions a tota la Península a partir d'aquest dimarts

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha advertit d'un episodi de temps hivernal per als pròxims dies, amb especial intensitat a Catalunya i altres punts del nord-est. A partir de dimarts, una Depressió Aïllada a Nivells Alts (DANA) penetrarà pel Cantàbric, afectant durant unes quantes jornades a la península Ibèrica i les Balears.

En una nota informativa, l'AEMET explica que “un sistema de baixes pressions es desplaçarà des de l'Estret fins al nord-est peninsular”. Serà en aquesta zona on “s'aprofundirà en la seva interacció amb la DANA”.

Això donarà com a resultat, segons l'AEMET, un període de nevades que començarà el dimarts 9 i s'allargarà fins al dijous 11. Es preveuen pluges a gairebé tota la Península i les Balears, i són menys probables a Galícia. De moment hi ha una gran incertesa pel que fa a la intensitat de les precipitacions i la cota de neu.

En qualsevol cas, tot fa indicar que les pluges més intenses en forma de neu es produeixin a l'Ibèric sud, est de l'altiplà sud i oest del sistema Central. Encara que també podrien donar-se sense grans acumulats a zones de la meitat nord i altiplà sud.

Mapa del temps d'Espanya el 9 de gener
Previsió de l'AEMET pel dimarts 9 de gener | AEMET

Durant aquest dimarts, la cota de neu , segons l'AEMET, "descendiria fins a pràcticament qualsevol cota a l'interior de la meitat nord". Per la seva banda, al centre escalaria d'"uns 600 metres a uns 1.200, sent més altes a la resta de la meitat sud".

L'AEMET avisa de precipitacions més intenses dimecres

Dimecres la situació s'agreujarà, i les pluges seran més intenses excepte al quadrant sud-oest. El més probable és que siguin en forma de neu a la Cantàbrica, altiplà nord, sistema Ibèric i Pirineus. La cota anirà des dels 400 metres al Cantàbric fins als 1.000 metres dels Pirineus,

El temps donarà un petit respir a partir de dijous. Durant aquesta jornada, les precipitacions es reduiran a la meitat nord i les Balears, sent de menor intensitat que dimecres. Tot i això, a l'extrem nord-est i mig Ebre, s'espera que segueixin sent importants, amb la cota de neu en ascens.

Mapa del temps d'Espanya el 10 de gener
Pronòstic del temps per dimecres al matí, segons l'AEMET | AEMET

Baixada notable de les temperatures

L'AEMET anuncia gelades a l'altiplà sud, sistemes muntanyosos i bona part de la meitat nord peninsular tant dimarts com dimecres. Aquesta situació s'estendrà dijous a àmplies zones de l'interior sud peninsular, i seran localment fortes a la Serralada Cantàbrica, Pirineus i sistema Ibèric.

Temperatures màximes i mínimes previstes per a algunes ciutats

CiutatDimartsDimecres
MadridMàx. 6
Mín. 2
Màx. 9
Mín. 2
BarcelonaMàx. 12
Mín. 4
Màx. 10
Mín. 8
ValènciaMàx. 10
Mín. 4
Màx. 14
Mín. 7
SevillaMàx. 19
Mín. 7
Màx. 17
Mín. 6
SaragossaMàx. 5
Mín. -2
Màx. 7
Mín. 0
BilbaoMàx. 9
Mín. 0
Màx. 7
Mín. 3
Palma de MallorcaMàx. 14 
Mín. 4
Màx. 13
Mín. 7
La CorunyaMàx. 12
Mín. 7
Màx. 12
Mín. 7
BurgosMàx. 4
Mín. -3
Màx. 4
Mín. -1
Les Palmes de Gran CanàriaMàx. 23
Mín. 17
Màx. 24
Mín. 17

La caiguda tèrmica serà molt acusada des d'aquest dimarts. Els termòmetres durant el dia seran especialment baixos, depassant només els 5ºC a les zones costaneres i la vall del Guadalquivir. Dimecres i dijous només se superarà aquesta barrera al litoral.

Mapa del temps d'Espanya l'11 de gener
Previsió de l'AEMET per dijous al matí | AEMET

En algunes zones, a més, el vent intensificarà aquesta sensació de fred, com ara la vall de l'Ebre i les Balears.

L'AEMET preveu una millora del temps a partir de divendres

L'AEMET avança una millora del temps des de divendres. Aquest dia hi haurà l´entrada d´una massa d´aire més temperada que provocarà un increment de les temperatures. També s'espera que hi hagi una reducció de les zones afectades per les pluges.