Imatge de fons d´un cotxe aturat en una carretera amb neu i una altra d´un cotxe circulant amb pluja

EL TEMPS

L'AEMET activa avisos a 15 comunitats per neu, pluja i vent molt fort

Aquest diumenge s'esperen forts vents a moltes zones, encara que les pluges i les nevades no arribaran a tantes comunitats

Fins a 15 comunitats tindran avisos activats aquest diumenge de l'AEMET pel pas d'un sistema frontal atlàntic que deixarà neu, pluja i vent. S'esperen precipitacions localment fortes a punts del nord i intervals de vent fort a litorals i zona de muntanya. A més, hi pot haver nevades significatives als Pirineus.

La majoria d'aquests avisos seran per ratxes de vent molt fort. De fet, des de l'AEMET ja han avisat que s'espera que bufi vent intens de component oest i sud-oest. Serà tant a la Península com a les Balears.

Mapa de l'AEMET amb els avisos activats per aquest diumenge 25 de febrer a la tarda
Hi ha diverses zones amb avisos activats aquest diumenge | AEMET

El vent, gran protagonista del cap de setmana

Les ratxes molt fortes poden donar-se a zones litorals, també a zones de muntanya i serres del terç oriental. De la mateixa manera, aquestes ratxes molt fortes s'esperen al quadrant nord-oest.

Les comunitats que estan sota avís per aquest vent són 10. Astúries, Castella i Lleó, Galícia, La Rioja i Aragó seran les més afectades, amb avís groc, els vents poden arribar a ser de 80 o 90 km/h. A les Balears, Castella-la Manxa, Canàries, Múrcia, i el País Valencià (amb avís groc també) el vent bufarà amb ratxes de fins a 70 km/h.

Dilluns aquest avís per vent de l'AEMET encara romandrà present a diverses de les zones afectades, encara que a última hora del dia podrien anar disminuint les fortes ratxes.

Les zones en avís per neu i pluja

No seran tantes les zones que estiguin diumenge sota avís per pluja o neu. De fet, només tres comunitats estaran en risc per precipitacions, i els avisos seran grocs.

Aragó, Castella i Lleó i Galícia seran les zones més afectades per la pluja. Parlem que hi podrà haver precipitacions acumulades de 40mm en 12 hores. I és que l'AEMET ja ha advertit que les precipitacions seran abundants al terç nord-oest i als Pirineus.

Mapa de l'AEMET amb un mapa amb la previsió per a Espanya per al diumenge 25 de febrer
S'espera un dia amb cels ennuvolats i pluges a diversos punts | AEMET

A més, seran més freqüents a Galícia, nord-oest de Castella i Lleó i Pirineu Occidental, on poden ser localment forts. No es descarta que aquestes pluges s'estenguin a altres punts de la Península, tot i que ja arribarien més febles i disperses.

Per la seva banda, la cota de neu serà força elevada, al nord-oest de 2.000m podent baixar fins als 1.300m, al nord-est no baixarà per sota dels 1.300m a la resta del país, podria estar per sobre dels 1.600m.

Les úniques tres zones que tenen avís per neu són Catalunya, Aragó i Navarra, totes a la zona dels Pirineus. Les acumulacions, això sí, no passaran dels 15cm en 24 hores. Sí que hi haurà gelades significatives a muntanyes de la meitat nord i del sud-est, també a als Pirineus, aquestes més intenses.

L'AEMET també ha activat algun avís per fenòmens costaners

Cantàbria, Andalusia, Astúries, Galícia i el País Basc, també estaran sota avís taronja per risc important a causa de fenòmens costaners. A Galícia l'avís s'ha iniciat aquest dissabte a la tarda, amb una alerta vermella. L'avís groc per aquest fenomen estarà activat a les Balears, Catalunya i les Canàries.

De cara a dilluns tant els taronges com els grocs es mantindran. De fet, l'AEMET en sumarà un de nou a Múrcia, durant el matí.

L'AEMET manté l'alerta de cara a l'inici de setmana

Gran part dels avisos s'han activat aquest diumenge, però no es desactivaran a l'inici de la setmana. S'espera que tant dilluns com dimarts, aquests es mantinguin a diverses zones, almenys uns quants.

Zones com Andalusia, Astúries o Cantàbria seran les més afectades el dilluns, amb diverses alertes taronges per neu, vent o pluges. En alerta groga per precipitacions hi haurà Aragó, Astúries, Navarra i el País Basc.

Mapa d'avisos de l'AEMET pel dilluns 26 de febrer de 2024
Vàries zones mantindran les alertes dilluns | AEMET

De la neu no se'n lliuraran altres comunitats com Astúries, Cantàbria (aquestes dues amb avís taronja), Castella i Lleó, Catalunya, Andalusia, Galícia, Navarra, el País Basc i la Rioja. De fet, l'AEMET augmenta força les zones sota risc per neu de diumenge a dilluns.

El vent seguirà present també en diverses comunitats dilluns, amb cops molt forts que poden arribar als 80 km/h. Estaran sota avís Andalusia, Aragó, Balears, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Catalunya, Madrid, Múrcia, La Rioja, el País Valencià i les Canàries.