Imatge d'una persona caminant per un carrer de Pedrafita do Cebreiro, el 5 de gener de 2024, durant una nevada

EL TEMPS

Les 13 províncies on nevarà molt aquesta setmana: fins a mig metre de neu

La neu serà la protagonista durant el cap de setmana a molts punts de muntanya, sobretot als Pirineus

La neu irromprà amb força al tram final d'aquesta setmana. S'esperen nevades a punts de muntanya i de l'interior nord, afectant un total de 13 províncies espanyoles. En alguns casos s'arribarà fins al mig metre d'acumulacions.

A partir de divendres baixaran les temperatures, però també la cota de neu. Fins als 800 metres arribarà a la Cantàbrica occidental dissabte a la tarda i els 700 al nord de l'Ibèric. Per la seva banda, als Pirineus baixarà fins als 800-1.000 metres davant dels 900 del sistema Central.

Els més grans acumulats es podrien registrar als Pirineus d'Osca, on es preveuen fins a 49 centímetres diumenge a la nit. A la Cantàbrica occidental, a Ourense, Lugo i Lleó, rondaran els 40 centímetres. Per part seva, a Sierra Morena (Granada) s'esperen superar els 30 centímetres.

Mapa d´Espanya amb la neu acumulada diumenge
Mapa d´Espanya amb la neu acumulada per diumenge a la nit | eltiempo.es

A la resta de superfícies muntanyenques de la Península oscil·laran entre els 10 i 20 centímetres de neu nova. És el cas d'Astúries, La Rioja, Burgos, Madrid, Lleida, Jaén, Àvila i Càceres.

La neu anirà acompanyada de pluges generalitzades

Les nevades, juntament amb les precipitacions generalitzades, protagonitzaran aquest canvi de temps que ens espera a partir de dijous. L'arribada de la borrasca Karlotta deixarà un període d'inestabilitat després de la retirada de l'anticicló.

Mapa del temps a Espanya el 8 de febrer
Previsió de l'AEMET per dijous a la tarda | AEMET

Igual que es preveuen importants acumulats de neu, les pluges també podrien deixar fins a 150 mm en alguns punts. Dijous seran més abundants a Galícia, nord de Càceres i oest d'Andalusia. Les precipitacions arribaran a darrera hora de la jornada al centre peninsular i àrees de l'est.

Mapa del temps a Espanya el 9 de febrer
Pronòstic del temps per divendres a la tarda | AEMET

Divendres, el pas de diversos fronts associats a una nova borrasca i un tàlveg creuant en altura la Península, deixaran més pluja. Seran pràcticament generalitzades, podent ser localment forts al centre i oest.

Mapa del temps a Espanya el 10 de febrer
Previsió de l'AEMET per dissabte a la tarda | AEMET

La inestabilitat es mantindrà al llarg del cap de setmana, encara que el tàlveg tendirà a remetre diumenge a mesura que arribi al Mediterrani. Per a la jornada de dissabte les precipitacions seran més febles, però encara serien intenses al nord-oest.

Mapa del temps a Espanya l'11 de febrer
Pronòstic meteorològic per al diumenge a la tarda | AEMET

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha emès avisos de vent, pluja i temporal marítim. La situació de risc començarà dijous i es prolongarà fins dissabte.

Els grans acumulats de pluja a Galícia

Els models meteorològics preveuen que es recullin més de 150 mm de pluja acumulada a l'oest de Galícia diumenge. Tampoc es quedaran enrere al nord de Càceres i a la serra de Grazalema, amb 100 mm.

El pas del front de divendres també deixarà neu i un descens de les temperatures. Serà un cap de setmana amb mal temps que es perllongarà durant uns quants dies.

Temperatures màximes i mínimes previstes per a algunes ciutats

CiutatDissabteDiumenge
MadridMàx. 11
Mín. 5
Màx. 6
Mín. 3
BarcelonaMàx. 18
Mín. 13
Màx. 17
Mín. 12
ValènciaMàx. 20
Mín. 13
Màx. 18
Mín. 10
SevillaMàx. 18
Mín. 8
Màx. 19
Mín. 8
SaragossaMàx. 15
Mín. 6
Màx. 14
Mín. 5
BilbaoMàx. 15
Mín. 8
Màx. 14
Mín. 5
Palma de MallorcaMàx. 18
Mín. 11
Màx. 16
Mín. 11
La CorunyaMàx.14
Mín. 9
Màx. 12
Mín. 10
BurgosMàx. 9
Mín. 0
Màx. 6
Mín. 0
Les Palmes de Gran CanàriaMàx. 25
Mín. 19
Màx. 25
Mín. 18