Un soldat amb uniforme de camuflatge i una bandera d'Espanya al braç, amb una imatge circular d'una parella de gent gran somrient mentre miren un telèfon mòbil.
ECONOMIA

Vas fer la mili? Així et pot afectar a la pensió de jubilació

Si alguna vegada et vas lamentar dels mesos que vas passar a la mili, et consolarà conèixer els beneficis a la pensió

La mili, aquesta experiència que molts espanyols van viure durant la seva joventut, pot tenir un impacte significatiu a la teva pensió de jubilació.

Si vas complir el servei militar obligatori, estàs de sort, ja que aquest període es tradueix en un any addicional de cotització que et pot ajudar a assolir la jubilació anticipada.

Muntatge amb diversos militars en fila amb uniforme i un cercle amb el cartell del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social

La mili i la cotització: com se suma?

La Seguretat Social reconeix el servei militar obligatori, la prestació social substitutòria i el servei femení obligatori com a períodes cotitzats.

Això significa que si vas fer la mili, se t'afegeix un any de cotització al teu compte, cosa que pot ser crucial per a aquells que busquen jubilar-se de manera anticipada. Aquest benefici no s'aplica a la jubilació ordinària, sinó exclusivament a les modalitats de jubilació anticipada, tant voluntària com involuntària.

Requisits per a la jubilació anticipada

Per optar per la jubilació anticipada, has de complir certs períodes de cotització. Per a la jubilació anticipada voluntària, requereix haver cotitzat almenys 35 anys, dels quals dos s'han d'haver cotitzat en els darrers 15 anys.

Muntatge amb l'oficina de la Seguretat Social i una imatge d'un jove militar espanyol que apunta amb una arma

En el cas de la jubilació anticipada involuntària, cal un mínim de 33 anys de cotització, amb les mateixes condicions de cotització recent. L'any de mili compta per a aquests períodes, cosa que pot marcar la diferència entre complir o no amb els requisits necessaris.

Avantatges de la mili a la jubilació anticipada

El principal avantatge de comptar el període de la mili és que facilita assolir els anys de cotització requerits per a la jubilació anticipada.

Això no només permet accedir a la pensió abans d'hora, sinó també gaudir de més anys de retirada, possiblement amb millor salut i qualitat de vida. A més, aquest any addicional pot millorar el càlcul de la base reguladora, influint positivament a la quantia de la pensió.

Una parella de persones grans està asseguda en una taula, revisant documents juntament amb una persona que sembla estar assessorant-los. A la cantonada superior esquerra de la imatge, hi ha un cercle vermell que mostra una mà traient bitllets d'euro d'una cartera.

Com sol·licitar aquest benefici?

Perquè la Seguretat Social reconegui el teu servei militar, no necessites fer cap tràmit addicional si aquest període és necessari per completar els teus anys de cotització. A l'hora de sol·licitar la teva jubilació de forma en línia, se't demanarà especificar el període de la mili si és rellevant per assolir el període de cotització exigit.

La Seguretat Social s'encarrega de verificar i sumar aquest any automàticament al teu historial de cotització. Tot i això, sempre és aconsellable mantenir documents i evidències del servei militar per si es necessita alguna verificació addicional.

És important tenir en compte que aquest benefici només s'aplica a la jubilació anticipada. Les temptatives d'estendre'l a la jubilació ordinària no han prosperat, malgrat els compromisos polítics històrics. Així, aquells que planegin jubilar-se a l'edat legal no veuran incrementada la seva cotització per haver realitzat la mili.

➡️ Pensions ➡️ Economia

Més notícies: