Un home gran amb ulleres i barba blanca observa un feix de bitllets d'euro mentre un símbol d'advertència vermell amb un signe d'exclamació apareix a la cantonada superior esquerra.
ECONOMIA

El tràmit que has de fer abans del juliol si vols continuar cobrant la pensió

Si ets pensionista i els teus ingressos superen els límits, presenta la teva declaració de la renda abans del juliol

L'arribada del juliol comporta una data límit important per a molts a Espanya. Si ets pensionista, ja sigui que cobris una pensió de jubilació o qualsevol altra pensió contributiva, aquest article és per a tu.

És important que prenguis nota del tràmit que has de fer abans de juliol per assegurar-te de seguir rebent la teva pensió sense contratemps.

Mà d'una dona gran amb ungles pintades de vermell, sostenint el mànec d'un caminador. En el fons, es veu una parella de gent gran desenfocada. A la cantonada superior dreta, hi ha una lupa que destaca la paraula 'PENSION' sobre un fons de monedes. La imatge simbolitza el suport financer de les pensions per a la gent gran i la seguretat que proporciona a la seva vida diària

Les obligacions dels pensionistes amb Hisenda

Cada any, els pensionistes han d'estar atents a les seves obligacions fiscals. La declaració de la renda és un tràmit fonamental que no has de passar per alt, especialment si els teus ingressos superen certs límits establerts per la llei. Aquest procés és crucial per evitar sancions i possibles problemes amb la Seguretat Social.

La Seguretat Social i l'Agència Tributària han deixat clar que els pensionistes amb ingressos que excedeixin els llindars fixats han de presentar la declaració de la renda. No fer-ho pot resultar en sancions econòmiques que podrien afectar les finances personals.

Qui ha de presentar la declaració de la renda?

No tots els pensionistes estan obligats a presentar la declaració de renda. No obstant això, si els teus ingressos anuals superen els 22.000 euros procedents d'un sol pagador, o els 14.000 euros si en tens més d'un, cal que presentis aquest tràmit.

Dona més gran d'esquena, vestida de negre, mirant pensativament per la finestra en una habitació lluminosa. A la cantonada superior dreta, un cercle ressalta una guardiola de porquet trencada, plena de monedes. La imatge simbolitza la preocupació pel futur financer i la incertesa econòmica després de la pèrdua d'un ésser estimat

A més, si has rebut rendiments del capital mobiliari i guanys patrimonials superiors a 1.600 euros l'any, també estaràs obligats a declarar. Això inclou interessos bancaris, dividends d'accions o qualsevol altre ingrés que provingui d'inversions.

Encara que pugui semblar un tràmit molest, presentar la declaració de la renda pot portar beneficis. En molts casos, els pensionistes poden recuperar diners que han pagat de més. L'Agència Tributària permet sol·licitar reduccions fiscals i devolucions de l'IRPF si s'ha pagat en excés.

Sancions per no complir amb la declaració de la renda

No presentar la declaració de la renda a temps pot comportar multes considerables. Les sancions poden anar des de petites quanties fins a més de 180.000 euros, depenent de la gravetat de la infracció.

A més, no comunicar canvis a la teva situació personal, monetària o familiar a la Seguretat Social en un termini de 30 dies també pot derivar en sancions i fins i tot la suspensió de la pensió. Aquests canvis inclouen iniciar una activitat laboral, modificar el teu estat civil, canviar de domicili o rebre altres rendes.

➡️ Pensions ➡️ Economia

Més notícies: