Mà regalant 25 euros en un supermercat
ECONOMIA

Les famílies que rebran més de 100 € extra al mes el 2024 per fer la compra

Es tracta d'una mesura implantada pel Gobierno, que les comunitats comencen a posar en marxa

En els darrers anys, l'encariment de la vida, especialment dels productes de supermercat, ha afectat greument les famílies a Espanya.

Segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), els preus de productes bàsics com ara el pa, la llet, les fruites i les verdures han augmentat fins a un 30%. Aquest fenomen impacta especialment les famílies d'ingressos mitjans i baixos, que cada vegada troben més difícil arribar a final de mes.

Muntatge d´un supermercat i un feix de bitllets variats d´euro

Les causes de l'encariment inclouen la pandèmia de COVID-19, problemes a les cadenes de subministrament globals, l'augment dels costos de producció, el canvi climàtic i la guerra a Ucraïna. Les organitzacions de consumidors i ONG han demanat mesures urgents, com ara subsidis i controls de preus, per alleujar la càrrega sobre les famílies.

El Gobierno ha anunciat mesures com ara la reducció de l'IVA en productes bàsics i l'augment d'ajudes socials, però molts experts consideren que són insuficients. La demanda en bancs d'aliments i organitzacions de caritat ha augmentat i ha reflectit la gravetat del problema.

Arriben les targetes moneder a les famílies

El Gobierno ha anunciat la implementació d'un nou programa d'ajudes per al 2024, finançat pel Fons Social Europeu (FSE+). Amb una dotació de cent milions d'euros, s'espera que aquest programa beneficiï unes 70.000 llars a tot el país.

Persona en un supermercat i una altra pensant

El programa lliurarà "targetes moneder" a les famílies vulnerables que compleixin amb certs requisits. Aquestes targetes es poden utilitzar per comprar aliments frescos, productes d'alimentació infantil i productes d'higiene personal. Tot i això, no es permetrà la compra de begudes alcohòliques ni aliments ultraprocessats.

Entre 130 i 220 euros al mes

Cada targeta vindrà carregada amb una quantitat mensual que variarà segons la mida de la família. Per a una llar de dos membres, la targeta tindrà un valor de 130 euros al mes. Per a famílies de més de quatre membres, la suma serà de 220 euros al mes.

La Creu Roja serà l'encarregada de distribuir les targetes i seleccionar els comerços on es podran fer servir. Entre els establiments participants hi ha Carrefour, Alcampo, Eroski-Caprabo, Alimerka, Más y Más, Dinosol i Spar-Gran Canaria.

Fotomuntatge amb una imatge de fons d'un supermercat Veritas i al capdavant una fletxa ascendent i un ventall de bitllets d'euro

Les comunitats autònomes, que tenen les competències en assumptes socials, seran les responsables de determinar quines famílies tenen dret a rebre les targetes moneder. Aquestes famílies seran notificades per les autoritats autonòmiques i hauran de recollir les targetes a la Creu Roja.

Per ser elegibles, les famílies han de complir dos requisits bàsics. Tenir menors a càrrec i tenir ingressos menors al 40% de la renda mitjana.

➡️ Ajuts ➡️ Economia

Més notícies: