Instal·lacions de la Seguretat Social amb el rètol, i en primer terme, una dona trista amb la mà al cap
ECONOMIA

L'alternativa que ofereix la Seguretat Social als que no cobren la incapacitat

En cas que la Seguretat Social rebutgi la sol·licitud, el ciutadà tindrà diverses vies per a recórrer la decisió

La incapacitat permanent és un benefici que atorga la Seguretat Social. Està pensat per a aquelles persones que, per una malaltia o accident, no poden treballar de manera habitual. Tot i això, no sempre és fàcil obtenir aquest reconeixement.

En cas que aquest organisme rebutgi la teva sol·licitud, no et preocupis, ja que hi ha diverses solucions. El ciutadà té la possibilitat de recórrer a diverses vies.

Quan la Seguretat Social denega la sol·licitud d'incapacitat permanent, rebràs una notificació oficial. Aquest avís inclourà les raons per les quals s'ha rebutjat la teva petició. És important llegir detingudament aquest document per entendre els motius de la denegació.

Muntatge amb una dona introduint la targeta de crèdit en un caixer automàtic i un cercle amb una mà agafant diversos bitllets d'euro

El recurs de reposició, el primer pas

El primer pas que has de fer és presentar un recurs de reposició. Aquest recurs és una sol·licitud formal perquè la Seguretat Social revisi la decisió. Tens un termini de 30 dies hàbils des de la recepció de la notificació per presentar aquest recurs.

En aquest escrit, has d'argumentar perquè consideres que la decisió de la Seguretat Social és incorrecta. Inclou tota la documentació mèdica que doni suport a la teva sol·licitud. Pots presentar el recurs a qualsevol oficina de la Seguretat Social o a través de la seva seu electrònica.

La via judicial, l'alternativa

Si la Seguretat Social rebutja el teu recurs de reposició, el pas següent és interposar una demanda judicial. Tens un termini de 30 dies hàbils des de la notificació del rebuig del recurs per presentar aquesta demanda.

És recomanable tenir un advocat especialitzat en dret laboral i Seguretat Social. Ell et guiarà en el procés i augmentarà les teves possibilitats d'èxit.

El lletrat s'encarregarà de redactar la demanda, argumentant per què la denegació de la incapacitat permanent és incorrecta i presentant les proves mèdiques. La demanda es presenta al Jutjat Social corresponent al teu domicili.

Imatge de fons d'una dona revisant uns papers asseguda a una cafeteria, al costat d'una imatge en primer pla d'un home amb una lupa i unes exclamacions vermelles sobre el cap

El tercer pas, el recurs de suplicació

Si el Jutjat Social també rebutja la teva demanda, encara tens una última opció: el recurs de suplicació. Es presenta davant del Tribunal Superior de Justícia de la teva comunitat autònoma. Tens un termini de 10 dies hàbils des de la notificació de la sentència del Jutjat Social per presentar aquest recurs.

El teu advocat t'assessorarà sobre la viabilitat de presentar aquest recurs i s'encarregarà de redactar-lo. En cas que la Seguretat Social denegui la teva sol·licitud d'incapacitat permanent, no et desanimis. Hi ha diverses solucions que pots seguir per intentar revertir aquesta decisió.

➡️ Economia

Més notícies: