Muntatge amb una parella d'uns 50 anys asseguts revisant documents amb cara seriosa i un cercle amb un senyal del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social
ECONOMIA

La Seguretat Social pot embargar-te aquesta pensió: no els tremolarà mai el pols

La Seguretat Social pot intervenir una part de la pensió per incapacitat permanent quan es tenen certs deutes

La Seguretat Social té la capacitat d'embargar la pensió per incapacitat permanent en certs casos. Aquest tipus de pensió és vital per a moltes persones que no poden treballar a causa d'una discapacitat. No obstant això, hi ha situacions en què la Seguretat Social pot reduir aquesta prestació.

Hi ha tres motius essencials pels quals aquest organisme pot intervenir. Aquesta retallada sol estar motivada bàsicament per deutes amb diferents entitats.

Muntatge amb bitllets d'euro i persona amb cadira de rodes

Deutes amb Hisenda

Una de les raons més freqüents són els deutes que es tenen amb Hisenda. Si no has presentat correctament la teva declaració de la Renda, podries enfrontar-te a multes. Això és especialment rellevant per als pensionistes amb una discapacitat parcial o total.

Els errors poden sorgir per presentar la declaració fora de termini, no emplenar alguna casella important o no pagar quan la declaració surt a pagar. En aquests casos, Hisenda pot sol·licitar a la Seguretat Social que embargui part de la teva pensió per saldar el deute.

Impagaments amb les entitats bancàries

Un altre motiu pel qual la Seguretat Social pot embargar la teva pensió és tenir deutes amb bancs. Això pot passar si has demanat préstecs o productes financers, com ara hipoteques, i no has complert amb les teves obligacions.

Quan no tornes els diners prestats, l'entitat financera pot sol·licitar a la Seguretat Social que embargui part de la teva pensió. És important esmentar que el banc t'ha de comunicar prèviament l'embargament. Tot i això, moltes persones ignoren aquests avisos i després se sorprenen en veure reduïda la seva paga.

Deutes contrets amb el SEPE i la Seguretat Social

El tercer motiu pel qual la Seguretat Social pot embargar la incapacitat permanent és per deutes amb el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) o amb la Seguretat Social. Això pot passar si no s'han comunicat canvis en els requisits de les prestacions per desocupació o pensions.

Per exemple, si la teva situació econòmica o familiar varia i no ho comuniques en un termini de 30 dies. L'organisme estatal pot embargar part de la teva pensió. Així doncs, és crucial mantenir actualitzada tota la informació per evitar aquest tipus de problemes.

Home somrient amb polze cap amunt sostenint un ordinador portàtil davant d'una oficina d'ocupació amb bitllets de 500 euros en primer pla.

Com evitar l'embargament de la pensió?

Per evitar que la Seguretat Social embargui la teva pensió per incapacitat permanent, és fonamental estar al dia amb les obligacions fiscals i financeres.

  • Revisa la teva declaració de la Renda. Assegura't que totes les dades són correctes i presenta la declaració en el termini establert.
  • Compleix els pagaments bancaris. Si tens préstecs o hipoteques, intenta mantenir-te al dia amb els pagaments. En cas de presentar dificultats, parla amb el banc per buscar una solució.
  • Informa de qualsevol canvi. Si la teva situació econòmica o familiar canvia, comunica-ho a la Seguretat Social i al SEPE en un termini de 30 dies.
➡️ Pensions ➡️ Economia

Més notícies: