Una dentista atén una pacient, i al cercle, l?interior d?una boca
ECONOMIA

Aquests són els tractaments dentals que sortiran de franc, segons la Seguretat Social

La Seguretat Social amplia la cobertura dels seus tractaments per poder arribar a més grups de població

L'alt preu d'acudir al dentista no pot ser assumit per part de la població. Moltes persones descuiden la seva salut bucodental perquè no tenen una assegurança privada que abarateixi els tractaments necessaris per mantenir les seves dents sanes. Conscient d'aquesta problemàtica, el Ministeri de Sanitat ha decidit ampliar els serveis que oferiran els dentistes públics de la Seguretat Social.

La ministra, Mónica García, va confirmar aquesta notícia fa uns dies. Va explicar que hi haurà la distribució de 68 milions d'euros a les comunitats autònomes per ampliar les cobertures de salut bucodental. Amb aquesta partida, el pla de salut bucodental 2024 en consolida l'expansió, amb una inversió total de 180 milions d'euros.

Hi ha un especial interès a prioritzar determinats grups de persones. És el cas de la població infantil i juvenil, persones amb discapacitat i pacients amb processos oncològics en fases cervicofacials.

Un home rep tractament al dentista, i al cercle, el rètol de la Seguretat Social

Els tractaments del dentista gratuïts el 2024

L'any 2024, l'objectiu del pla és oferir a tota la població, informació i recomanacions sanitàries individualitzades sobre les mesures bàsiques higièniques. Els tractaments que estaran coberts per la Seguretat Social inclouen:

  • Processos aguts odontològics.
  • Tractament farmacològic de la patologia bucal.
  • Exodòncies.
  • Exodòncies quirúrgiques.
  • Cirurgia menor de la cavitat oral.
  • Detecció precoç de lesions premalignes.
  • Biòpsia de lesions mucoses.

Per a la població infantil i juvenil i persones majors de 14 anys amb discapacitat intel·lectual o amb una discapacitat que limiti la mobilitat dels membres superiors, s'hi inclouen revisions periòdiques. També tractaments preventius com tartrectomies, aplicació de substàncies remineralitzants, antisèptiques i desensibilitzants, a més del segellat de fosses i fissures.

Es preveuen, a més, actuacions de caràcter restaurador. És el cas d'obturacions en lesions que no associïn mal polpar irreversible i estabilització i ferulització de dents incisives i canines definitives en cas de traumatismes. Quan siguin persones amb alteracions severes en la conducta, es garanteixen les prestacions dels serveis mitjançant el tractament sedatiu o d'anestèsia general corresponent.

Muntatge fotografic entre una imatge d'una persona rentant-se les dents i el tub d'una pasta de dents

Importància de l'atenció odontològica

Atendre les necessitats odontològiques de la població és crucial per diverses raons. En primer lloc, una bona salut bucodental és essencial per a la salut general. Problemes a la boca poden derivar en complicacions més serioses, com malalties cardíaques o diabetis.

A més, la salut bucodental afecta la qualitat de vida, ja que problemes dentals poden causar dolor, dificultats per menjar i parlar i afectar l'autoestima.

Per a grups específics com ara embarassades, persones amb malalties cròniques i persones amb discapacitat, l'atenció odontològica és encara més important. Les embarassades, per exemple, són més propenses a patir problemes de genives a causa dels canvis hormonals.

Les persones amb malalties cròniques, com la diabetis, tenen més risc d'infeccions bucals. I les persones amb discapacitat poden tenir dificultats addicionals per mantenir una bona higiene bucal.

Per a embarassades i persones amb càncer també hi ha previst oferir serveis gratuïts. Serien exploracions clíniques, tartrectomies i aplicacions de substàncies remineralitzants i antisèptics i desensibilitzants.

Amb aquesta ampliació dels serveis odontològics coberts per la Seguretat Social s'espera millorar significativament la salut bucodental de la població. Aquest canvi alleujarà la càrrega econòmica de moltes famílies, a més de contribuir a una millor salut general i qualitat de vida per a tothom.

➡️ Economia

Més notícies: