Muntatge amb una imatge de fons d'un edifici de la Seguretat Social i un home espantat
ECONOMIA

Això és el primer que has de revisar a la teva vida laboral, segons la Seguretat Social

Revisar aquest document ens pot ser de gran ajuda per optar a una pensió o prestació pública en el futur

La Seguretat Social ha llançat un advertiment important per a tots els treballadors. Resulta imprescindible revisar certes dades a l'informe de vida laboral. Aquest document és essencial per conèixer la nostra situació actual i assegurar-nos que tot està en ordre.

És un document que recull tota la informació sobre l'historial laboral. Inclou dades com ara les empreses per a les quals has treballat, els períodes d'alta i baixa i les bases de cotització. Aquest informe és fonamental per calcular prestacions com ara la jubilació, l'atur o les baixes per malaltia.

Instal·lacions de la Seguretat Social, amb una noia amb el polze enlaire i al cercle, la pantalla per demanar vida laboral

Dades clau a revisar en el teu informe de vida laboral

Cada cert temps convé inspeccionar aquest informe, sobretot si canvies de feina. Serà la manera d'evitar errors i possibles badades que puguin afectar el treballador en el futur.

Una de les primeres dades que has de revisar és el tipus de contracte que tens. La Seguretat Social especifica si el teu contracte és indefinit, temporal, a temps complet o parcial. Aquesta dada és crucial perquè afecta directament els teus drets laborals i les prestacions que pots rebre.

Un altre aspecte important és el percentatge pel qual cotitza la teva empresa. Aquesta dada indica el que aporta el teu ocupador a la Seguretat Social en funció del teu salari. És vital assegurar-se que aquest percentatge és correcte, ja que influeix en el càlcul de les futures prestacions.

Revisa els períodes d'alta i baixa a cada empresa. Assegureu-vos que no hi ha llacunes injustificades al vostre historial laboral. Si trobes algun període en què no has estat donat d'alta i ho hauries d'haver estat, contacta amb la Seguretat Social per a corregir-ho.

Un grup de treballadors sobre una bastida, a la part dreta un home amb la boca oberta sorprès, i al cercle, un contracte

Les bases de cotització són les quantitats sobre les quals es calculen les aportacions a la Seguretat Social. Aquestes han de coincidir amb el teu salari real. Si detectes alguna discrepància, és fonamental que ho notifiquis perquè es facin les correccions necessàries.

La categoria professional també és una dada rellevant. Assegura't que la categoria que apareix al teu informe de vida laboral coincideix amb la que realment exerceixes. Això pot afectar els drets i les prestacions que pots rebre.

Com obtenir el teu informe de vida laboral?

Obtenir el teu informe de vida laboral és molt senzill i ho pots fer a través de la pàgina web de la Seguretat Social. Només necessites el teu número d'afiliació i algunes dades personals. També pots sol·licitar-ho per telèfon o a una oficina de la Seguretat Social.

Si trobes algun error al teu informe de vida laboral, no pateixis, perquè la Seguretat Social té un procediment per corregir aquests errors. Pots presentar una reclamació a través de la pàgina web, per telèfon o en una oficina. És important actuar ràpidament perquè el teu historial laboral estigui sempre actualitzat i correcte.

➡️ Economia

Més notícies: