Al fons una oficina d'Hisenda, amb un home amb una lupa, i al cercle, una declaració de la renda
ECONOMIA

Hisenda fa saltar les alarmes a molts ciutadans amb la seva darrera novetat

L'Agència Tributària utilitzarà la Intel·ligència Artificial per seguir la lluita contra el frau fiscal

L'administració pública continua avançant en la integració de sistemes d'intel·ligència artificial (IA) per millorar-ne l'eficiència. Ara, el focus s'ha traslladat a l'Agència Tributària, que ha decidit intensificar l'ús d'IA a les operacions.

Segons la nova estratègia d'intel·ligència artificial publicada per Hisenda, s'enfortiran els mecanismes d'encreuament de dades i els models de Big Data per detectar fraus fiscals. Aquest document, asseguren, és essencial per avançar en la protecció de les dades dels contribuents i assegurar el compliment de les lleis.

Imatge de fons d'unes persones a una oficina d'Hisenda i una altra en primer pla d'un home amb ulleres mirant un mòbil sorprès

Una altra manera de perseguir el frau per a Hisenda

La quantitat d'informació que té Hisenda és considerable, i tenir-hi accés ens pot ajudar a mantenir les nostres declaracions al dia. Això s'ha evidenciat a la darrera campanya de la Renda, on es van notificar errors en el model 100 presentat, i es van enviar cartes als que estaven obligats a realitzar el tràmit.

Amb aquestes noves mesures, serà més complicat amagar pagaments de factures o ajuts no declarats a l'Agència Tributària. La IA permetrà un control més rigorós, marcant amb més claredat les nostres obligacions fiscals.

Per tant, no és estrany que aquells que viuen al marge de la llei, o que no acaben de complir les seves obligacions, ja hagin posat el crit al cel. I és que aquesta és una nova manera de controlar i evitar els fraus i altres il·legalitats.

Hisenda parla de la IA com una millora als seus serveis

L'Agència Tributària afirma que aposta per la Intel·ligència Artificial (IA) per millorar-ne l'eficiència. La IA, capaç de generar informació, prediccions i decisions, ha esdevingut una tecnologia transformadora, asseguren.

Una oficina amb el logotip d'Hisenda, una dona amb gest de sorpresa i al cercle, uns bitllets d'euro

L'augment de dades i els avenços en computació n'han impulsat el creixement. Hisenda busca aprofitar aquests avenços per millorar les operacions i combatre el frau fiscal.

L'Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial 2024 inclou la IA com a clau per millorar la productivitat i l'eficàcia a l'administració pública. Hisenda es compromet a fer servir la IA de manera segura i transparent.

Amb tot, el que és clar és que es tracta d'un nou mecanisme amb què Hisenda podrà recaptar més diners.

El 2023, Hisenda va aconseguir una recaptació històrica de 271.935 milions d'euros, un 6,4% més que el 2022, segons publica Libre Mercado. Aquest increment representa un augment notable en els ingressos de l'Estat. Fins a l'abril d'aquest any, la tendència continua a l'alça, amb més ingressos en tots els impostos.

➡️ Economia

Més notícies: