Imatge de fons de molts bitllets d'euros, amb una altra de diverses monedes amuntegades i en primer pla una dona amb gest de sorpresa
ECONOMIA

Hisenda es planta: si ets a la seva llista de morosos, tens una única manera de sortir

Des de l'Agència Tributària adverteixen dels únics casos en què et poden treure de la llista de morosos

Estar a l'ASNEF, el RAI o altres llistes de morosos no és una condemna econòmica ni social. Molts empresaris i autònoms estan en aquests fitxers de manera injusta o hi segueixen malgrat haver pagat els seus deutes. Sortir d'una llista de morosos és possible, tal com s'indica al bloc Gestiun.

La morositat és un problema seriós a Espanya, agreujat per la crisi sanitària. El nostre país està entre els primers a Europa en préstecs morosos, segons El Economista.

Els impagaments afecten negativament els creditors, però també els deutors, com empresaris, autònoms i particulars que acaben en un fitxer de morosos.

Imatge de fons d'unes oficines de l'Agència Tributària amb una altra imatge d'una mà amb molts bitllets d'euros a la mà i una emoticona d'una guardiola de porquet amb monedes entrant

Què són les llistes de morosos?

Un fitxer de morosos és un sistema que llista persones i empreses amb impagaments o sense solvència financera. El seu objectiu és informar bancs, companyies elèctriques, telefòniques, etc. abans d'oferir productes o serveis. També la Seguretat Social i altres administracions públiques els consulten.

A Espanya, el registre de morosos de l'ASNEF és molt conegut. Pertany a l'Associació Nacional d'Establiments Financers de Crèdit i és gestionat per ASNEF i Equifax.

El RAI, o Registre d'Acceptacions Impagades, és un altre fitxer important. Recull informació sobre PIMEs i grans empreses amb deutes vençuts amb Hisenda o altres proveïdors. En aquestes llistes s'inclouen també els deutors a Hisenda, és a dir, aquelles persones que són a la llista de morosos de l'Agència Tributària.

Estar en aquests llistats afecta, normalment, la reputació comercial i l'accés a finançament. Es pot sortir d'una llista de morosos?

Imatge de fons d'una oficina d'Hisenda, amb el logotip, al costat d'una altra imatge d'un home parlant per telèfon mentre fa servir un ordinador

Així podeu sortir d'una llista de morosos

Sortir d'un fitxer de morosos no vol dir que es perdonin els deutes. L'Agència Espanyola de Protecció de Dades estableix tres condicions per incloure algú en un fitxer de solvència patrimonial:

  1. Existència d'un deute cert, vençut i exigible: El deute ha de ser clar i quantificable.
  2. Requeriment previ de pagament: Cal reclamar el deute abans d'incloure'l al fitxer.
  3. Inexistència de documents contradictoris: Si hi ha dubtes sobre la legitimitat del deute, es pot eliminar la dada desfavorable.

En cas que aquestes tres condicions no es compleixin, es podria fer una reclamació per invalidar l'aparició a la llista de morosos. També és possible sortir si es demostra que el deute està pagat, evidentment. Això es fa davant del creditor o empresa que gestiona el fitxer, aportant la documentació necessària.

Si això no funciona, es pot reclamar davant de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, encara que això és estrany.

➡️ Economia

Més notícies: