Un home amb ulleres i expressió de preocupació mira el telèfon mòbil mentre es troba en una oficina d'ocupació. A la imatge també es veuen bitllets d'euro i un rètol electrònic amb el número "C020".
ECONOMIA

Vols demanar una ajuda? El paper que necessitaràs si portes molt de temps sense feina

Hi ha certes ajudes per a aturats de llarga durada que requereixen un document extra per poder ser concedides

En un context econòmic cada cop més incert, molts treballadors s'enfronten a la dura realitat de passar llargs períodes de temps sense feina. La pèrdua de feina, ja sigui per retallades pressupostàries, tancament d'empreses o canvis al mercat laboral, ha deixat milers de persones en una situació de vulnerabilitat econòmica i emocional.

Per alleujar aquesta difícil situació, hi ha diverses ajudes econòmiques i subsidis destinats a donar suport als aturats. Els programes d'assistència social, com el subsidi per desocupació, proporcionen un ingrés temporal per cobrir necessitats bàsiques com alimentació, habitatge i serveis públics.

Imatge de fons d'un cartell d'una oficina del SEPE amb una dona amb gest d'aprovació

Tot i això, aquests subsidis sovint són insuficients per cobrir totes les despeses i no reemplacen la seguretat i els beneficis d'una feina estable. En gran part perquè l'estat de desocupació de moltes persones s'allarga en el temps, i aquests ajuts no ho acaben de cobrir.

És per això que s'han creat ajudes específiques per a aturats de llarga durada. Aquells que porten molt de temps sense feina, però que ja han esgotat tots els subsidis.

Una dona passa davant d'una oficina de l'atur, ia la part dreta, un home es lamenta amb una mà al cap

Quin document necessites si portes molt de temps aturat

Es tracta, per exemple, de la Renda Activa d'Inserció (RAI) o del Subsidi Extraordinari per Atur (SED). Això sí, els qui vulguin demanar-los hauran de complir amb la normativa vigent, que inclou l'obligació de demostrar una recerca activa d'ocupació. Això es fa mitjançant un certificat segellat pels serveis d'ocupació.

Actualment, per accedir a la RAI o al SED, els sol·licitants han de presentar proves de, almenys, tres iniciatives que demostrin el seu esforç per trobar feina.

Per sol·licitar aquests ajuts, a més de demostrar que s'és un aturat de llarga durada i complir el requisit de rendes, l'aturat ha d'acreditar una cerca activa de feina. Els serveis d'ocupació consideren diverses activitats com a vàlides per a aquesta finalitat, entre les quals:

  • Treball per compte propi o d'altri.
  • Inscripció a, almenys, una agència de col·locació.
  • Enviament o presentació de currículums a tres empreses diferents.
  • Realització d'una entrevista de feina com a mínim.
Muntatge d'una mestressa de casa cansada sobre el taulell al costat d'una imatge de diners
  • Inscripció com a sol·licitant d'ocupació en dos o més portals d'ocupació públics o privats.
  • Presentació a una o més ofertes de treball gestionades pels serveis públics d'ocupació.
  • Participació en qualsevol acció formativa o d'informació adreçada a l'autoocupació i emprenedoria.

Per facilitar la demostració d'aquestes activitats, hi ha un imprès on els sol·licitants poden registrar totes les accions realitzades en la cerca de feina. Els serveis autonòmics d'ocupació són els encarregats de segellar aquest certificat, que després s'ha de presentar al SEPE per tramitar la sol·licitud del subsidi.

➡️ Ajuts ➡️ Economia

Més notícies: