Imatge de fons duna persona preocupada al costat duna altra de diners i una altra duna mà usant un mòbil dins de Wallapop
ECONOMIA

Hisenda et té controlat: avís a tots els que utilitzen Wallapop i Vinted

Si vens i compres en aquestes aplicacions, has de saber alguna cosa que està fent Hisenda amb les dades dels usuaris

En els darrers anys, plataformes de compravenda com Vinted i Wallapop han experimentat un auge significatiu, convertint-se en eines populars. No només perquè els usuaris comprin i venguin productes de segona mà, sinó també per llogar béns i oferir serveis de manera continuada.

Aquest creixement és degut a diversos factors. Aquestes plataformes han canviat la manera com les persones interactuen amb el comerç, permetent un mercat més accessible i dinàmic.

Una oficina d'Hisenda i els logos d'Airbnb, Vinted i Wallapop

Tot i això, a partir de l'1 de gener de 2024, el panorama fiscal per a aquestes aplicacions va canviar dràsticament. Va ser amb la implementació de la directiva DAC7 de la Unió Europea.

Aquesta normativa té com a objectiu millorar la transparència fiscal a les activitats econòmiques realitzades a través de plataformes digitals. També combatre l'evasió fiscal a l'economia col·laborativa.

A quins usuaris té més controlats Hisenda

La directiva DAC7 obliga les plataformes digitals a reportar informació detallada sobre els seus usuaris venedors a les autoritats fiscals, cosa que a Espanya implica Hisenda.

Bitllets d'euro amb símbol d'advertència i logotip circular verd amb una lletra blanca.

Aquesta obligació recau principalment sobre els usuaris que compleixen certs criteris específics. Aquells que facin més de 30 transaccions a l'any o que obtinguin ingressos superiors a 2.000 euros anuals amb les vendes.

Això inclou tant venedors professionals com particulars, i busca assegurar que tots els ingressos obtinguts gràcies a aquestes activitats siguin declarats a Hisenda i es paguin els impostos corresponents.

L'abast d'aquesta regulació és ampli i abasta no sols la venda de béns. També la prestació de serveis i el lloguer de béns amb aquestes aplicacions. Per complir aquesta normativa d'Hisenda, les aplicacions estan obligades a recopilar i compartir una varietat de dades personals i financeres dels usuaris.

Al fons una oficina d'Hisenda, amb un home amb una lupa, i al cercle, una declaració de la renda

Aquestes dades que es donen a Hisenda inclouen la informació personal bàsica del venedor. Nom, cognoms, data de naixement, i DNI o NIF. L'adreça principal del venedor, així com detalls del compte bancari utilitzat per rebre els pagaments.

A més, han d'informar sobre l'import total dels ingressos rebuts pel venedor cada trimestre. També el nombre d'operacions de venda realitzades, i els detalls sobre comissions, taxes i impostos retinguts o cobrats cada trimestre.

Amb aquesta informació, Hisenda podrà monitoritzar més de prop les activitats econòmiques que es fan a través d'aquestes plataformes, assegurant-se que els usuaris compleixin les seves obligacions fiscals.

➡️ Economia

Més notícies: