Imatge de fons d´una casa en miniatura i una persona lliurant unes claus, una altra imatge d´un home amb gest pensatiu i una emoticona d´una exclamació
ECONOMIA

Multa de milers d'euros el 2024: l'avís que et fa Hisenda si ets propietari

Hisenda avisa d'alguna cosa que mai no s'hauria de fer en la venda d'una casa, ja que en pots sortir perdent

Tots aquells que són propietaris tenen l'opció de vendre casa seva. És una decisió que passa pel cap de moltes persones més tard o més d'hora. Les necessitats canvien i el desig d'una casa o una altra hi canvia també.

Hisenda ho sap i és per això que ha enviat un avís a aquells propietaris que estiguin pensant a vendre casa seva.

Una persona lliura unes claus a una altra, amb una casa i uns papers sobre la taula, i al cercle, el logotip d'Hisenda

Hisenda t'avisa: el que no has de fer en vendre casa teva

En un esforç per combatre el frau fiscal, Hisenda presta molta atenció a les transaccions econòmiques significatives, especialment al sector immobiliari. La compravenda d'habitatges es troba sota un escrutini més rigorós, a causa de pràctiques il·legals que alguns venedors fan servir per eludir impostos.

Una tàctica utilitzada habitualment és la venda de propietats a preus simbòlics amb l'objectiu de donar l'habitatge a un familiar. Tot i que aquesta estratègia pot semblar una solució senzilla per evitar el pagament d'impostos, cal recordar que és il·legal i pot desencadenar una investigació exhaustiva per part de l'Agència Tributària.

Quan el preu de venda d'una propietat està considerablement per sota del valor de mercat, Hisenda pot sospitar d'un intent de frau fiscal. En aquests casos, l'Agència Tributària té l'autoritat per iniciar una investigació i, si cal, imposar sancions severes als responsables.

Hisenda adverteix que la subscripció de contractes de compravenda a preus significativament inferiors al valor de mercat és una pràctica il·legal que es pot interpretar com un intent d'evasió fiscal.

Un matrimoni de gent gran revisa un paper, i en el cercle, el logotip d'Hisenda

Quines sancions et poden posar?

Les conseqüències i sancions varien depenent del preu de venda i el del valor de mercat, a més diferència, multes més elevades.

Si el preu de venda és inferior al 10% del valor real de l'habitatge, es considera una infracció lleu. En aquests casos, les multes poden estar entre els 1.000 i els 10.000 euros.

No obstant això, si el preu de venda és inferior al 5% del valor real, la infracció es classifica com a greu. Hi haurà multes significativament més elevades, que poden variar entre 20.000 i 100.000 euros. A més, aquesta infracció greu pot comportar penes de presó entre 6 mesos i 2 anys per als implicats.

Un home ensenya una calculadora, amb una casa en miniatura, ia l'extrem dret un bloc de bitllets

D'altra banda, Hisenda aclareix que el que sí que és completament legal és vendre un habitatge per sobre del valor cadastral. Això sí, cal saber que això implica el pagament d'impostos addicionals com la plusvàlua municipal, que va a càrrec del venedor.

No obstant això, és crucial que el valor cadastral no excedeixi el valor de mercat, ja que en aquest cas, el contribuent podria trobar-se en una situació desfavorable, abonant impostos per sobre del que li correspon.

Les autoritats fiscals insten els ciutadans a complir les normatives vigents i a fer les transaccions immobiliàries de manera transparent i conforme a la llei. Hisenda reitera el compromís de garantir l'equitat fiscal i de prendre mesures enèrgiques contra qualsevol intent d'evasió d'impostos.

➡️ Economia

Més notícies: