No ho pots evitar: la forma que té Hisenda de saber si estàs guardant diners a casa
Des de l'Agència Tributària tenen maneres de saber si estàs acumulant efectiu, i t'investigaran si cal
Hisenda té posat el focus en els diners en efectiu, examinant minuciosament cada moviment realitzat amb ell. Aquesta estratègia de control exhaustiu sobre les transaccions amb moneda física té com a objectiu prevenir delictes. Entre ells, el blanqueig de diners del narcotràfic, la venda d'armes, el desfalc i el frau.
Per evitar tot això, Hisenda posa una atenció especial a certs moviments de diners. Especialment, aquells que poden indicar que algú estigui guardant molts diners en efectiu.
Però no hi ha motiu per alarmar-se. Si bé és cert que Hisenda ho controla tot, guardar diners en efectiu a casa no és il·legal i no implica pagar impostos addicionals. Qualsevol persona pot mantenir els seus estalvis en una caixa forta a casa sense reclams de cap mena.
Hisenda té controlat l'efectiu que tens
Tot i això, per raons de seguretat, l'Agència Tributària presta una atenció especial als moviments d'efectiu. Mitjançant un sistema automatitzat, els funcionaris d'Hisenda supervisen totes les operacions amb diners en efectiu que compleixin certs criteris.
I és que si guardes aquest efectiu per després fer operacions 'en negre' o fraudulentes (per evitar impostos), el moviment sí que passaria a ser il·legal.
Per això, Hisenda té un mètode clar per rastrejar els moviments efectius. Com ja se sap per molts, els bancs estan obligats a proporcionar a l'Administració tributària certes dades quan es fan unes operacions concretes.
Per exemple, les entitats financeres informen Hisenda cada vegada que es registra una retirada o ingrés de més de 3.000 €. També ho fan amb qualsevol operació que impliqui l'ús d'un bitllet de 500 €.
La informació que els bancs transmeten a l'Agència Tributària quan s'activa alguna d'aquestes alertes inclou "moviments de comptes corrents, dipòsits d'estalvi ia termini, comptes de préstecs i crèdits i altres operacions actives i passives".
Totes aquestes operacions són les que fan saltar les alarmes d'Hisenda. I és que, com més alta és la quantitat que tenim en efectiu, més perill hi ha que puguem fer grans fraus o estafes.
Aquests diners es podrien utilitzar per a compres elevades, donacions, pagaments en negre, etc. Tot això operacions per les quals Hisenda, en passar de certes quantitats, cobra impostos. Si es fessin servir aquests diners en efectiu, aquests impostos es podrien esquivar, per la qual cosa l'Agència Tributària persegueix aquestes operacions amb diligència.
Més notícies: