Una parella gran somrient mostra un bitllet de loteria mentre un home gran amb expressió sorpresa apareix en un cercle a la cantonada inferior dreta.
ECONOMIA

Hisenda adverteix sobre el gran frau amb els dècims de loteria: molt de compte

Hisenda explica la manera com pots evitar formar part d'activitats il·lícites i protegir-te'n

Hisenda sap que la loteria ha estat sempre un component significatiu de la vida a Espanya. Més enllà de ser un simple joc d'atzar, és una tradició arrelada a la cultura espanyola, especialment visible en esdeveniments com el sorteig de Nadal. Per a moltes famílies participar en aquest joc és una rutina de vida que simbolitza esperança i la possibilitat de millorar la seva situació econòmica.

Hisenda, els darrers anys, ha estat en alerta màxima a causa de l'increment del blanqueig de diners a través de dècims de premiats. Aquesta pràctica fraudulenta havia disminuït en intensitat, però ha tornat a ressorgir amb força. La situació és seriosa: els estafadors compren dècims premiats de loteria per legitimar diner negre. És a dir, diners obtinguts d'activitats il·lícites que després són introduïts en el sistema financer com si fos legal.

Muntatge amb el bombo del Sorteig de la Loteria de Nadal de fons, un dècim i un cercle amb el logotip en una oficina de l'Agència Tributària

Hisenda explica: així operen els estafadors

Els estafadors solen buscar persones que han guanyat un premi en aquest joc i els ofereixen comprar els seus dècims premiats per una suma més gran al premi real. D'aquesta manera, l'estafador aconsegueix blanquejar els diners negres, mentre que el guanyador de la loteria rep un guany addicional sense sospitar que està participant en una activitat il·legal. Quan l'estafador té el dècim premiat, pot cobrar el premi i presentar els diners com a legítim.

Hisenda adverteix tots els ciutadans sobre els perills d'aquest tipus d'operacions. Si algú t'ofereix comprar el dècim premiat, rebutja l'oferta i denuncia la situació a les autoritats. Participar en aquestes transaccions pot portar a serioses conseqüències legals, incloent-hi multes elevades i possibles penes de presó. A més, és important que tots els premis de loteria siguin cobrats a través dels canals oficials i es declarin adequadament per evitar problemes amb la llei.

Muntatge amb oficina de l'Agència Tributària i cercle vermell amb persona subjectant bitllets d'euro

Hisenda aclareix a qui escullen els estafadors

Hisenda explica, malauradament, els estafadors sempre estan a l'aguait, buscant aprofitar-se de les persones més vulnerables i ingènues. Utilitzen tàctiques sofisticades per enganyar els propietaris de dècims premiats i blanquejar diners il·lícits. Això no només perjudica els individus involucrats, sinó que també soscava la integritat del sistema financer. És crucial que tothom estigui informat i alerta per prevenir aquests fraus i protegir la legalitat de les seves transaccions.

Hisenda ha intensificat els seus esforços per detectar i prevenir el blanqueig de diners mitjançant aquest mètode. Utilitza tecnologies avançades per monitoritzar transaccions sospitoses i ha implementat mesures estrictes per garantir que tots els premis de loteria es cobrin de manera legal i transparent. A més, les campanyes de conscienciació busquen educar el públic sobre els riscos i les conseqüències de participar en activitats de blanqueig de diners.

➡️ Economia

Més notícies: