Una parella de persones grans revisa documents financers mentre una imatge inserida mostra una calculadora, una guardiola i piles de monedes.
ECONOMIA

El que has de saber si vas néixer el 1959 i vols jubilar-te ja: vigila la teva pensió

La planificació és clau per a una jubilació tranquil·la i no emportar-te sorpreses d'última hora

Si vas néixer el 1959 i estàs pensant a jubilar-te aquest any, aquest article és per a tu. I és que, amb la jubilació a tocar, és crucial que coneguis i entenguis com funciona la pensió, els requisits que imposa la Seguretat Social i totes les opcions disponibles per a tu.

Aquest any, de fet, marca un punt important per als nascuts en aquesta època a causa dels canvis a l'edat de jubilació i els requisits de cotització.

L'edat de jubilació per als nascuts el 1959

Per a aquells nascuts el 1959, hi ha dos escenaris principals a considerar depenent dels anys cotitzats. D'una banda, et pots jubilar amb 65 anys si has cotitzat almenys 38 anys. Aquest és el camí més ràpid per accedir a la teva pensió completa sense reduccions.

Un home gran somrient amb ulleres i camisa blava està assegut amb les mans darrere del cap, davant d'un ordinador portàtil, ia la cantonada inferior esquerra hi ha una imatge del rètol del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social d'Espanya.

En cas de no haver cotitzat aquests anys a la Seguretat Social, hi ha una altra alternativa. Si no has aconseguit els 38 anys de cotització, hauràs d'esperar fins als 66 anys i 6 mesos per poder jubilar-te amb la pensió completa.

La cotització a la Seguretat Social no només determina quan et pots jubilar, sinó també la suma de la teva pensió. El 2024, per rebre el 100% de la base reguladora de la teva pensió contributiva, necessites haver cotitzat almenys 36 anys i sis mesos. Això vol dir que si has cotitzat menys temps, rebràs un percentatge menor de la teva base reguladora.

Opcions de jubilació anticipada

Si no vols esperar fins als 66 anys i sis mesos i no compleixes els 38 anys de cotització necessaris per jubilar-te amb 65, pots considerar la jubilació anticipada.

Fotomuntatge amb una imatge de fons d'una jubilada fent càlculs i al capdavant un ventall de bitllets d'euro

Aquesta modalitat permet avançar la jubilació, però generalment implica una reducció a la suma de la pensió. Els requisits i les penalitzacions varien, així que és important consultar amb la Seguretat Social per avaluar si aquesta opció et convé.

Com maximitzar la teva pensió

Per a aquells que estan a prop de complir els 65 anys, però no arriben als 38 anys cotitzats, hi ha algunes estratègies que poden ajudar a maximitzar la seva pensió.

D'una banda, pots continuar al mercat laboral fins a assolir els 66 anys i 6 mesos o fins a completar els 38 anys cotitzats pot augmentar significativament la teva pensió.

Imatge de fons d'una persona amb bitllets d'euro a la mà i una altra de dues persones grans mirant un ordinador

També pots comprovar que totes les teves cotitzacions estan correctament registrades a la Seguretat Social. Qualsevol error o manca d'informació pot afectar la pensió. A més, un assessor pot ajudar-te a planificar i prendre decisions informades sobre la teva jubilació.

➡️ Pensions ➡️ Economia

Més notícies: