Fotomuntatge amb una imatge de fons de dos jubilats i al davant una rodona vermella amb una pensió i una creu
ECONOMIA

El que has de saber si ja estàs cobrant una pensió i no vols que te la treguin

Si ja estàs cobrant una pensió, és essencial que facis servir amb cura el rescat del teu pla de pensions

Per als pensionistes, mantenir l'estabilitat de la pensió és crucial. Tot i això, hi ha situacions que poden posar en risc aquest ingrés tan necessari.

Una de les circumstàncies menys conegudes és que, si decideixes rescatar el teu pla de pensions mentre estàs cobrant una pensió pública, podries haver de fer front a la suspensió o fins i tot la pèrdua de la teva prestació.

Imatge de fons d'una dona traient diners d'un caixer i una altra d'una persona amb monedes d'euro a la mà

Per què el rescat del pla de pensions pot afectar la teva pensió?

Quan decideixes rescatar el teu pla de pensions, els diners que reps es consideren com un ingrés. La Seguretat Social té normes estrictes sobre els ingressos addicionals que poden rebre els pensionistes, especialment si cobres una pensió mínima o una prestació no contributiva.

Si el rescat del teu pla de pensions augmenta els teus ingressos per sobre de certs llindars, podries perdre el dret a la teva pensió o veure'n reduïda la quantia.

Com pot afectar això la teva pensió?

La pensió mínima i les prestacions no contributives són ajuts que ofereix la Seguretat Social per garantir que tots els pensionistes tinguin un ingrés bàsic. Aquestes prestacions estan subjectes a límits d'ingressos.

Si rescates el teu pla de pensions i els diners que reps augmenta els teus ingressos totals per sobre del límit permès, la Seguretat Social pot suspendre la teva pensió o exigir la devolució de les quantitats percebudes indegudament.

Imatge de fons d'un porquet guardiola amb una mà ficant una moneda i una altra imatge de dues persones grans assegudes en un sofà mirant papers i dues emoticones, un d'un moneder i un altre d'un tick verd

A més, cal tenir en compte que el rescat d'un pla de pensions també té implicacions fiscals. Els diners rescatats se sumen als teus ingressos de l'any i poden incrementar la teva base imposable de l'IRPF, cosa que podria portar-te a pagar més impostos.

Mesures per protegir la teva pensió

Abans de decidir rescatar el teu pla de pensions, és crucial que avaluïs totes les implicacions financeres. Considera la possibilitat de consultar amb un assessor financer o un expert en la Seguretat Social per entendre com aquest rescat afectarà la teva situació econòmica i prestacions.

En lloc de rescatar tot el capital d'una sola vegada, considera l'opció de fer rescats parcials o planificats al llarg del temps. Això et pot ajudar a mantenir els teus ingressos per sota dels llindars que podrien afectar la teva pensió.

Les regles sobre com el rescat d'un pla de pensions pot afectar la pensió poden variar segons el tipus de prestació que estiguis rebent i les normatives específiques vigents. Assegura't de revisar la normativa actual i com s'aplica al teu cas particular.

➡️ Pensions ➡️ Economia

Més notícies: