L'avís que el BBVA acaba de donar per a Catalunya i que sorprendrà molts
L'informe “Situació Catalunya 2024” de BBVA Research pronostica un creixement de l'ocupació a Catalunya
L'informe “Situació Catalunya 2024” de BBVA Research, presentat per Miguel Cardoso, economista en cap per a Espanya, i José Ballester, director territorial a Catalunya, pronostica un creixement robust de l'economia catalana per als pròxims anys.
BBVA Research preveu que el PIB de Catalunya augmenti el 2,6% el 2024 i el 2,1% el 2025, impulsat per la millora del conjunt de l'economia europea. Tot i això, aquest creixement es veurà limitat per un turisme que s'acosta a la seva capacitat màxima en temporada alta. El 2025, el PIB català se situaria 7 punts per sobre del nivell del 2019.
Les dificultats de l'economia europea van afectar la feina a Catalunya el segon semestre del 2023, especialment fora de Barcelona. Tot i això, s'espera una millora el 2024, amb Barcelona i la seva àrea metropolitana mostrant dades positives. S'estima que la taxa d'atur es reduirà al 8,3% el 2025, amb 192.000 nous llocs de treball, fent de Catalunya la comunitat amb més creació d'ocupació en aquest bienni.
El turisme ha estat clau per a l'economia catalana. La despesa amb targetes estrangeres en terminals de pagament de BBVA va augmentar fins a un 24% interanual el primer trimestre del 2024, superant la mitjana nacional del 22%.
Aquesta despesa va multiplicar per 1,6 la registrada el 2019. El consum total a la comunitat va créixer un 9% interanual el primer semestre del 2024, amb augments del 15% en transport, serveis i restauració.
La inversió en edificis i construccions respon a l'execució dels fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR). La producció industrial va començar a recuperar-se el segon semestre del 2023 i va continuar millorant el primer semestre del 2024. La demanda europea i espanyola podria consolidar aquesta millora, encara que les exportacions de béns encara no reflecteixen completament aquest creixement.
BBVA Research preveu un creixement del PIB del 2,1% per al 2025. Tot i això, la manca de mà d'obra i la debilitat de la demanda interna són desafiaments persistents.
A més, la incertesa reguladora i els costos laborals poden moderar el creixement futur. Les noves regles fiscals a Europa també requeriran ajustaments significatius a partir del 2025.
Més notícies: