Fotomuntatge amb una imatge de fons de la Seguretat Social, al capdavant una rodona vermella amb una persona amb cadira de rodes i una mà amb bitllets d'euro
ECONOMIA

La Seguretat Social reconeix aquest canvi amb la incapacitat permanent a Espanya

La Seguretat Social acaba de confirmar que no es pot compatibilitzar aquesta pensió amb una feina remunerada

La Seguretat Social modificava recentment el seu criteri pel que fa a la compatibilitat entre cobrar una pensió per incapacitat permanent i treballar alhora. Aquest canvi ha generat molta controvèrsia i afecta nombroses persones que es troben en aquesta situació.

L'organisme estatal pren aquesta mesura després que hi hagués una sèrie de sentències judicials que han unificat la doctrina sobre aquest tema. El cas més rellevant és un treballador agrícola que, el 2017, va perdre la visió i va rebre una pensió de gran invalidesa.

Aquesta persona va deixar la seva feina al camp i va començar a treballar a l'ONCE venent cupons. A partir d'aquí, la Seguretat Social li va comunicar que no podia continuar cobrant la pensió d'incapacitat permanent en generar ingressos amb la feina

Imatge de fons d'una persona amb cadira de rodes i una altra imatge d'una mà amb diversos bitllets de 50 euros

L'afectat va decidir portar el cas als tribunals i un jutjat de Còrdova va resoldre a favor seu. Tot i això, l'Estat va recórrer la decisió davant el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) d'Andalusia, que va resoldre en contra del treballador. El cas va arribar finalment al Tribunal Suprem, que va donar la raó al TSJ, que fixaria així un criteri unificat.

Què implica aquest canvi per als beneficiaris?

Això significa que les persones que reben aquesta pensió i decideixen treballar, encara que sigui en una ocupació adaptada a les seves capacitats, no podran continuar fent-ho. En cas contrari, perdran el dret a continuar cobrant la pensió.

Aquest canvi afecta especialment aquells que, malgrat la seva incapacitat, busquen mantenir-se actius i generar ingressos addicionals. La incompatibilitat entre la pensió i la feina pot suposar un cop dur per a moltes famílies que depenen d'aquests ingressos per al seu suport.

Les persones afectades per aquest canvi de criteri tenen diverses opcions. En primer lloc, podeu optar per no treballar i continuar cobrant la pensió d'incapacitat permanent. Tot i això, aquesta opció no és viable per a tothom, ja que moltes persones necessiten treballar per complementar els seus ingressos.

Una altra opció és recórrer als tribunals, encara que, com hem vist en el cas del treballador agrícola, les possibilitats d'èxit són limitades.

Finalment, és important que els afectats busquin assessorament legal per entendre millor els seus drets i les possibles accions que cal prendre. Hi ha advocats especialitzats en dret laboral i de la Seguretat Social que poden oferir orientació i suport en aquests casos.

Un grup de treballadors sobre una bastida, a la part dreta un home amb la boca oberta sorprès, i al cercle, un contracte

Aquest canvi de criteri de la Seguretat Social té un impacte significatiu a la vida de moltes persones amb incapacitat permanent. És crucial estar ben informat i cercar el suport necessari per enfrontar aquesta nova situació.

➡️ Economia

Més notícies: