Imatge de fons d´una casa en miniatura amb un home amb les claus d´una casa a la mà, i una altra imatge d´unes mans sostenint diversos bitllets d´euros
ECONOMIA

Ni edat ni diners: el requisit menys conegut per a l'aval a hipoteques del Gobierno

És important llegir bé totes les condicions de l'aval abans d'iniciar un procés tan laboriós com aquest

Per facilitar l'accés a l'habitatge a joves i famílies de mitjans ingressos, el Gobierno va anunciar un programa d'avals a través de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). Aquest programa té com a objectiu principal donar suport a l'adquisició del primer habitatge.

Els avals ICO són garanties financeres que el Govern, a través de l'Institut de Crèdit Oficial, ofereix als bancs. Ho fa per cobrir una part del risc associat a la concessió d'hipoteques.

Imatge de fons d'una persona fent el gest de lliurar unes claus, amb maqueta d'una casa en miniatura i una altra imatge d'un home amb gest pensatiu i interrogants sobre el cap

En aquest cas, el programa està dissenyat específicament per a la compra del primer habitatge. Un segment del mercat immobiliari que ha estat particularment inaccessible per a molts joves i famílies. Ha estat degut als alts preus i les estrictes condicions de finançament.

L'ICO cobrirà fins al 20% del valor de l'habitatge, cosa que permetrà als compradors obtenir hipoteques amb menys desemborsament inicial. Això vol dir que, en lloc de necessitar un 20% o 30% d'estalvi, els compradors podrien accedir a hipoteques amb només un 10% d'estalvi, per exemple.

Quins requisits cal complir: n'hi ha un amb què no comptaves

Està adreçat a joves menors de 35 anys i a famílies amb ingressos anuals conjunts inferiors a 75.600 euros. A més, l'habitatge adquirit ha de ser la primera propietat en propietat del sol·licitant i ha de ser utilitzat com a habitatge habitual.

Aquests serien els principals requisits a complir, però els detallarem una mica més. Només pots demanar aquests avals si ets menor de 35 anys o, en cas contrari, si tens fills menors a càrrec.

Imatge de fons d´una casa en miniatura i una persona lliurant unes claus, una altra imatge d´un home amb gest pensatiu i una emoticona d´una exclamació

A més, en cas que la sol·licitud la faci una persona sola, els ingressos no poden passar dels 37.800 euros anuals. Si són dos compradors, el marge puja a 75.600 euros. Cal tenir en compte, també, que no t'ho concediran sense un perfil financer apte per a una hipoteca.

Una altra de les condicions és que la casa que compris sigui el teu habitatge habitual. I és aquí on arriba el requisit que no tothom coneix. No només ha de ser el teu habitatge habitual en el moment de la compra, així s'ha de mantenir durant el termini de l'aval, és a dir, 10 anys.

Una parella de joves ensenya les claus de casa seva, amb una imatge de diversos bitllets

"Durant aquest termini de 10 anys, l'habitatge haurà de ser l'habitatge habitual de la persona avalada i el seu arrendament estarà limitat que hi concorrin circumstàncies que exigeixin el canvi d'habitatge", expliquen des del Gobierno.

Així doncs, si estaves pensant a canviar de casa en menys de 10 anys, aquesta ajuda no et servirà.

➡️ Ajuts ➡️ Economia

Més notícies: