L'impost de les pensions que canviarà les nòmines dels treballadors: la data
Els treballadors veuran una disminució en les nòmines el 2025 a causa del nou percentatge de l'impost de les pensions
El 2025 comportarà novetats importants per als treballadors a Espanya. A partir de l'1 de gener, les nòmines dels empleats s'ajustaran a un nou percentatge del Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (MEI), que busca garantir la sostenibilitat de les pensions.
Aquest nou ajustament afectarà empleats, empreses i autònoms. I la finalitat és repartir el cost de l'envelliment de la població de manera més equitativa entre generacions.
Per què s'implementa el MEI?
El Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (MEI) és una mesura que es va començar a aplicar el 2023, amb l'objectiu de mitigar l'impacte de l'envelliment poblacional al sistema de pensions. Amb la jubilació de la generació del baby boom , creix la pressió sobre la Seguretat Social per l'augment de pensions. El MEI distribueix l'esforç de manera equitativa entre treballadors i empreses i evita que les generacions més joves assumeixin tota la càrrega.
El MEI no és una mida exclusiva d'Espanya. A altres països europeus com França, Suècia o Portugal s'han implementat mecanismes similars per enfrontar el mateix repte demogràfic.
El principal objectiu és mantenir la viabilitat del sistema de pensions a llarg termini. La població envelleix i, amb això, augmenten els pagaments que ha de fer el sistema de Seguretat Social. L'augment de pensionistes i la reducció de treballadors han posat en risc l'equilibri del sistema de pensions.
El MEI es va dissenyar per enfortir el Fons de Reserva de la Seguretat Social, conegut com la “guardiola de les pensions”, que ha patit importants retallades en els darrers anys. Les cotitzacions addicionals busquen acumular fons per mantenir les pensions futures sense dependre només de les generacions més joves.
Com afecta els treballadors?
L'impacte del MEI a les nòmines és gradual, i s'ha establert una pujada progressiva en els percentatges de cotització que s'apliquen tant a treballadors com a empreses. L'any 2023, en introduir-se per primera vegada, la cotització era de 0,6 punts percentuals, distribuïts en 0,1 per al treballador i 0,5 per a l'empresa.
Per a l'any 2024 aquest percentatge va augmentar a 0,7 punts percentuals. En aquest cas, el treballador va assumir un 0,12%, mentre que l'empresa va pagar un 0,58%. Per al 2025, la cotització pujarà a 0,8 punts percentuals, distribuïts en 0,13 per al treballador i 0,67 per a l'empresa.
Aquest ajustament suposa una reducció en el salari net que reben els empleats cada mes . Un treballador amb un salari brut de 2.000 euros al mes veurà una reducció d'uns 16 euros, distribuïts en 13 euros per a l'empresa i 3 euros per a ell.
Projeccions a futur
El MEI no s'aturarà el 2025. Està previst que el percentatge de cotització segueixi augmentant de manera gradual fins a estabilitzar-se l'any 2029 a 1,2 punts percentuals. D'aquest total, 1 punt percentual l'assumirà l'empresa i el 0,2% restant correspondrà al treballador.
A partir del 2030 i fins al 2050, el percentatge es mantindrà constant, cosa que permetrà recaptar un fons estimat de 130.000 milions d'euros, destinats a reforçar el sistema de pensions. Amb aquesta mesura, el Govern busca garantir estabilitat i evitar que les generacions futures enfrontin més càrregues o retallades a les seves pensions.
L'impacte del MEI varia segons el salari. Els treballadors amb sous baixos patiran una reducció menor en comparació amb els de sous alts. Per exemple, el 2024, les contribucions anuals van ser de 48 euros per als salaris més baixos i fins a 428 euros per als més alts.
Aquesta variació assegura que lesforç sigui proporcional a la capacitat contributiva de cada treballador, contribuint a la sostenibilitat del sistema de pensions.
Més notícies: