Una parella de persones grans somriu mentre revisa documents i fa servir un ordinador portàtil, amb una mà sostenint diversos bitllets d'euro en primer pla.
ECONOMIA

Aquests són els treballadors que poden cobrar la pensió de jubilació abans d'hora

Si treballes a torns o de nit, podries tenir l'opció de jubilar-te de manera anticipada

Si estàs pensant en la jubilació anticipada, tenim bones notícies per a tu. I és que hi ha la possibilitat que puguis retirar-te abans del previst si treballes en certes condicions.

A Espanya, alguns treballadors tenen dret a cobrar la pensió de jubilació anticipada a causa de les característiques particulars de la seva feina. Ets un dels afortunats?

Muntatge d'una persona subjectant diversos bitllets d'euro ia la banda esquerra un home gran somrient

Treballadors a torns i de nit: els primers a la llista

Un dels grups que pot accedir a la jubilació anticipada són els treballadors que fan tasques nocturnes o en torns rotatius.

Aquests llocs de treball, a causa de la seva naturalesa, tendeixen a ser més esgotadors tant físicament com mentalment. L'exposició a horaris irregulars i l'alteració del cicle de son tenen un impacte significatiu en la salut a llarg termini, cosa que ha portat la Seguretat Social a reconèixer el dret a una jubilació anticipada.

Què diu la Seguretat Social?

Segons la Seguretat Social, els treballadors que duen a terme activitats nocturnes o a torns poden accedir a la jubilació anticipada sempre que compleixin certs requisits específics, com ara un nombre mínim d'anys cotitzats i una certa edat mínima.

Una parella de gent gran somriu mentre s'abracen, amb una imatge inserida de bitllets i monedes d'euro.

Aquest sistema està dissenyat per compensar el desgast addicional que pateixen aquests treballadors al llarg de la seva vida laboral.

A més dels treballadors nocturns i torns, hi ha altres professions que es poden beneficiar de la jubilació anticipada. Aquestes inclouen feines que impliquen esforç físic considerable, exposició a temperatures extremes, soroll excessiu o condicions tòxiques. Entre aquests hi ha els miners, els bombers o policies, entre d'altres.

Requisits i condicions per demanar la jubilació anticipada

Per poder acollir-se a la jubilació anticipada, cal complir una sèrie de requisits establerts per la Seguretat Social. Aquests poden variar depenent del tipus de treball, però generalment inclouen:

En primer pla una persona alegre, amb els braços aixecats, ia l'esquerra una mà subjecta un feix de bitllets, mentre que al fons hi ha treballadors en una oficina
  • Haver cotitzat un mínim d'anys a la Seguretat Social. Per exemple, en alguns casos, calen almenys 33 anys de cotització.
  • Acreditar que has treballat sota les condicions específiques que justifiquen la jubilació anticipada durant un període determinat.

Jubilar-se anticipadament no només permet gaudir abans del merescut descans, sinó que també pot millorar la qualitat de vida, especialment per a aquells que han treballat en condicions exigents. Això no obstant, és important tenir en compte que la pensió pot ser lleugerament menor a causa de la reducció dels anys de cotització.

Si creus que compleixes els requisits per a la jubilació anticipada, el primer pas és consultar amb la Seguretat Social. Pots fer-ho a través del seu portal en línia o acudint a una de les oficines. Allà t'informaran sobre els documents necessaris i et guiaran a través del procés de sol·licitud.

➡️ Pensions ➡️ Economia

Més notícies: