Sorpresa en descobrir què són les estries blanques del filet de pollastre de Lidl
El supermercat alemany està immers en una polèmica que posa en perill la qualitat d'un dels seus productes més venuts
Lidl té un problema. Després que sortís a la llum un informe sobre la qualitat del seu pollastre, ara tothom parla del mateix. Entre l'abril i el maig del 2024, l'Observatori de Benestar Animal (OBA) va analitzar 6.097 safates de pollastre a 321 locals de la cadena.
Va ser llavors quan va identificar que el 97,9% dels pits presentaven “estries blanques”. Però aquí arriba la qüestió, quan moltes persones es pregunten què vol dir això. És una patologia muscular vinculada al ràpid creixement dels pollastres.
Tot i que no suposa un risc directe per a la salut humana, aquesta afecció redueix significativament el valor nutricional del producte. Amb fins a un 224% més de greix, un 10% menys de col·lagen i fins a un 9% menys de proteïnes.
Les estries blanques, visibles com a línies a la carn, afecten principalment les races de pollastres de creixement ràpid. Amb incidència entre el 63% i el 78%. Mentre que en races de creixement lent només afecten el 9%.
Lidl defensa la qualitat del pollastre
Aquestes diferències han portat l'Observatori a exigir a Lidl la seva adhesió al Compromís Europeu del Pollastre, un acord voluntari promogut per més de 40 organitzacions internacionals de protecció animal. Aquest compromís cerca millorar les condicions de cria mitjançant la transició a races de creixement més lent i la reducció de la densitat en macrogranges.
Des de Lidl, l'empresa ha defensat les pràctiques, assegurant que la qualitat dels seus productes és una prioritat. En declaracions al diari Público. Així mateix, afirmen que fan controls de qualitat “exhaustius” al llarg de tota la cadena de subministrament, fins i tot més estrictes que els estàndards legals.
Segons Lidl, les estries blanques són un factor visual que separa el greix de la carn i no afecta ni el valor nutricional, ni la qualitat ni la seguretat. Tot i això, l'OBA ha sol·licitat una investigació sobre la qualitat i composició nutricional del pollastre comercialitzat per Lidl.
Un problema que va més enllà de les nostres fronteres
També exigeixen canvis immediats al model productiu. Al·legant que la prevalença actual d'aquesta patologia reflecteix les condicions de cria intensiva i l'ús predominant de races dissenyades per créixer ràpidament. L'informe destaca que la presència d'estries blanques al pollastre no és un problema exclusiu d'Espanya.
Ja que estudis similars a països com el Regne Unit i Itàlia mostren xifres comparables. Tot i això, les organitzacions de protecció animal insisteixen que un canvi de pràctiques beneficiaria tant els animals com els consumidors.
Més notícies: