Un paquet de filets de pit de pollastre amb una etiqueta groga es mostra en un cercle vermell davant de la façana d'una botiga Lidl.
CONSUM

Salten les alarmes sobre la carn de pollastre que ven Lidl: avís a tots els clients

El supermercat ha respost a les crítiques i ha defensat que la seva carn compleix amb tota la normativa necessària

Lidl és una cadena de supermercats reconeguda a tot el país i la qual s'ha guanyat la confiança dels seus compradors. Dins dels seus lineals pots trobar productes de tota mena, des dels més convencionals fins als més selectes. Però recentment un dels seus productes més venuts, la carn de pollastre, ha estat durament qüestionada.

I tot després de la publicació d'un estudi elaborat per l'Observatori de Benestar Animal (OBA) i del qual se n'ha fet ressò Público. En aquest informe s'assenyala que el 97,9% de les safates de pollastre analitzades a supermercats Lidl a Espanya presenten estries blanques. És una patologia muscular, associada al ràpid creixement dels animals.

Encara que no afecta la seguretat alimentària, aquesta condició redueix la qualitat nutricional del pollastre, augmentant-ne el contingut gras fins a un 224%. Així mateix, disminueix les proteïnes fins a un 9%. L'estriat blanc, també anomenat miopatia, està relacionat amb el desenvolupament intensiu de races de pollastres de creixement ràpid.

Paquet de filets de pit de pollastre XXL davant d'una botiga Lidl.

Lidl surt en defensa de la qualitat del pollastre

"Molts trien el pollastre com a opció més saludable, però desconeixen les condicions que n'afecten la qualitat", explica Míriam Martínez, veterinària i representant de l'OBA. Igualment, assenyala que resulta inviable etiquetar amb precisió els valors nutricionals de cada lot a causa de les variacions dins de les safates.

L'estudi de l'OBA va trobar que més del 20% de les safates contenien pollastre amb un grau sever d'estriat blanc, cosa que en compromet encara més la qualitat. De les 321 botigues analitzades, només el 2,1% dels productes no presentaven aquesta condició.

Lidl ha volgut sortir i donar-ne la versió i intentar defensar part d'un dels seus productes més venuts. En aquest sentit, des del supermercat alemany van assegurar que a Espanya es compleixen controls de qualitat rigorosos que superen els límits legals. De la mateixa manera, afirmen que les estries blanques són una característica visual comuna al pollastre comercialitzat, sense repercussions significatives en el seu valor nutricional.

L'Associació Espanyola de Distribuïdors, Autoserveis i Supermercats ha donat suport a Lidl, subratllant que la legislació actual garanteix els estàndards de benestar animal. L'informe de l'OBA vincula aquesta patologia al model de ramaderia industrial, que prioritza el rendiment econòmic sobre el benestar animal.

Treballadora del Lidl amb un centre de la marca de fons

Tots els ulls estan posats a la carn de pollastre de Lidl

"El creixement accelerat a què se sotmet als pollastres equival que un nadó arribés a 300 quilos en dos mesos", denuncia l'informe. Tot això citant estudis que indiquen que fins al 78% dels pollastres de races de creixement ràpid presenten aquesta malaltia. A més, aquests mètodes industrials augmenten el risc de deformacions, malalties cardíaques i dificultats respiratòries a les aus.

Aquest tipus d'informacions relacionades amb LidL no és la primera vegada que surten a la llum. Tant és així que fa un temps es va fer públic un informe en què s'afirmava haver trobat bacteris resistents a antibiòtics al 71% del pollastre de Lidl.

Davant d'aquesta situació, organitzacions com l'OBA urgeixen les autoritats a reforçar la vigilància sobre les condicions de cria en granges intensives i a promoure models alternatius. Mentrestant, Lidl segueix posicionant-se com un supermercat líder dins i fora del país.

➡️ Consum

Més notícies: