Dona amb signes de cansament amb la imatge de fons de tres doctors
CONSUM

Sents més cansament del normal? T'explico com pots saber si tens anèmia

Sovint normalitzem el fet de sentir cansament o debilitat, però cal saber distingir-ne la causa

De vegades el nostre cos ens envia senyals que hi ha coses que no estan funcionant amb normalitat, i hem de parar-hi atenció. És clar que podem sentir cansament un o dos dies puntuals per no haver tingut un bon descans, però que aquesta sensació s'allargui durant el temps, no és normal.

Aleshores, si també tenim altres senyals físics, és quan hem de prestar més atenció al nostre organisme. Em refereixo a símptomes com ara pal·lidesa, mal de cap, que se't trenquin les ungles, caiguda dels cabells… Si tens aquests símptomes, t'avanço que el que tens és manca de ferro, és a dir, un tipus d'anèmia.

Els símptomes més freqüents de l'anèmia

Hi ha diferents tipus d'anèmia, cosa que farà que els símptomes siguin diferents, però de manera general els més comuns són:

 • Fatiga i debilitat
 • Pal·lidesa
 • Mal de cap
 • Marejos o vertigen
 • Dificultat per respirar
 • Caiguda dels cabells
 • Mans i peus freds
 • Palpitacions
Muntatge amb una imatge de fons de diversos llegums a bols, com cigrons, llenties i mongetes, al costat d'una altra imatge d'un plat de llenties ja cuinat

En quins aliments podem trobar més contingut de ferro?

Per això cal saber que les necessitats són diferents entre gèneres. Els homes necessiten 8 mg de ferro al dia, mentre que les dones tenim necessitats molt més altes, concretament de 18 mg al dia.

Sabem que la carn és el típic aliment que s'aconsella per a la manca de ferro, ja que és una gran font d'aquest mineral, però tenim molts més aliments a més d'aquests, que són els més interessants per conèixer:

 1. Llenties. En mig pot gran o en un pot petit de llenties (200 g) tenim 6,6 mg de ferro.
 2. Escopinyes en llauna. 100 g contenen 24 mg de ferro.
 3. Cloïsses en llauna. 100 g tenen 25,6 g de ferro.
 4. Musclos en llauna. A 100 g tenim 3,15 mg de ferro.
 5. Alga wakame. Conté 11,6 mg de ferro per 100 g.
 6. Festucs. Amb 2 grapats obtenim 2,8 mg de ferro.
 7. Llavors de gira-sol o carabassa. Tindrem amb 2 grapats uns 2-2,8 mg de ferro.
 8. Per cada cullerada de tahina, tenim 1 mg de ferro.

A més, per potenciar l'absorció del ferro d'aquests aliments, us recomano prendre una cullerada de vinagre de poma sense filtrar abans dels àpats. Sona una cosa dolenta, però per una culleradeta segur que podeu fer l'esforç.

Finalment, també els podeu acompanyar d'aliments rics en vitamina C com ara el pebrot vermell, el tomàquet, la taronja, el kiwi… I eviteu prendre cafè, te o refrescos de cola després dels àpats, ja que inhibiran l'absorció de ferro.

➡️ Consum

Més notícies: