Muntatge amb un home aixecant el polze i un altre assegut i ensenyant la panxa que té
CONSUM

Perdre pes vol dir perdre greix? T'ho aclareixo com a nutricionista

Em trobo molt comunament en consulta gent que s'obsessiona amb el pes pensant que tot el que perden és greix

Molt sovint acudeixen pacients a la meva consulta de nutricionista amb un objectiu molt clar: perdre pes. Quan em diuen això, sempre els reformulo l'objectiu i els dic: perdre greix, oi? I la resposta sempre és la mateixa: bé sí, és clar.

Però hem de tenir les coses clares, perquè perdre pes o perdre greix, encara que no us ho pugui semblar, són objectius molt diferents.

El pes corporal el constitueixen diversos components: greix, múscul, ossos, aigua, òrgans… Per tant, és inútil pensar que si baixa una mica el nostre pes, segur que serà del component greixós, no creieu?

No és el mateix un quilo de greix que un quilo de múscul

Bé, sí i no. Evidentment pesa el mateix 1 kg de greix que 1 kg de múscul, però tenen les seves diferències força marcades.

Principalment, el greix és molt menys dens que el múscul, però ocupa molt més volum. Per això dues persones poden pesar exactament el mateix, però tenir composicions corporals molt diferents.

Per exemple, posem l'exemple de dos homes que pesen 80 kg. Un ho podem veure amb els músculs molt marcats, en canvi l'altre ho veiem amb una panxa força gran. Que estrany si pesen el mateix, no? Doncs, com us deia, el greix ocupa molt més volum, per això la panxa tan gran.

El pes per a res és la variable més important

I aquest és el missatge que vull deixar més clar. El pes ens pot donar alguna pista del nostre estat, però no és l'única variable a tenir en compte, ni de bon tros.

És més, fixant-nos únicament en el pes, ja us asseguro jo que molts dels esportistes que acudeixen a la meva consulta de nutricionista estarien en situació de sobrepès, quan l'únic que tenen és molta massa muscular i per a res excés de greix.

Per això, és important conèixer el greix corporal que tenim i la massa muscular. I, si volem fer una baixada de pes, que sigui de manera saludable, és a dir, a partir del greix.

Per baixar correctament el pes aquesta és la clau, fer que el nostre cos utilitzi el teixit adipós (el greix) com a energia, però mantenint sempre la massa muscular.

Les dietes miracle són a costa de la teva massa muscular

Aquestes dietes que prometen una baixada de pes en temps rècord, acostumen a ser a partir de la teva massa muscular, fet que comporta conseqüències negatives per a la teva salut.

El que fan és eliminar completament els carbohidrats de la teva dieta, i perds pes molt ràpid, però és pes a partir de l'aigua corporal i de glucogen i, posteriorment, de la massa muscular.

Per això, quan s'introdueixen mínimament els carbohidrats, es torna a recuperar ràpidament el pes perdut a partir del glucogen i l'aigua, però ja penses que t'has engreixat.

Com puc saber que la meva baixada de pes es deu al greix corporal?

Doncs fàcil i ràpid: acudint a un nutricionista. Aquest t'ha de mesurar correctament el percentatge de greix i de massa muscular i, a partir d'una pauta d'alimentació saludable i exercici físic, anar veient mitjançant les mesures que el teu progrés és el correcte.

Recorda que de res servirà perdre 10 kg si és tot múscul, ja que ni et sentiràs bé, ni serà una cosa que puguis mantenir tota la vida. Així que ja saps, deixa de fixar-te tant en el numeret que marca la bàscula, acudeix un professional de la salut que faci servir altres mètodes, i confia en el procés.

➡️ Consum

Més notícies: