Noia fent exercici i plats amb menjar saludable
CONSUM

El percentatge de greix ideal per augmentar múscul, segons una nutricionista esportiva

El procés de guany muscular és molt més complex del que pot semblar, per la qual cosa hi ha algunes consideracions

Sovint venen a la meva consulta de nutricionista, pacients amb el clar objectiu de guany de massa muscular. Normalment, és gent que fa temps que està ficada en esports tipus gimnàs o CrossFit i no veuen al seu cos els resultats que esperen.

Solen dedicar moltes hores a l'esport, esforçant-se molt, menjant gairebé sempre grans quantitats de menjar i, tot i això, no veuen resultats pel que fa al físic.

En aquest moment es plantegen que potser el tema de guany de massa muscular és una mica més complex. I que potser necessiten ajuda d'un nutricionista.

Muntatge amb una taula amb diversos plats de menjar i un cercle amb una persona usant un pes en un gimnàs

El percentatge de greix influeix molt

És una cosa que hem de tenir molt en compte abans de començar un procés de guany muscular. Per això, a aquests pacients que em venen amb l'objectiu de guanyar múscul, moltes vegades els he de dir que hauran d'esperar i que primer haurem de limitar el greix corporal.

I us preguntareu, per què? Si jo només vull augmentar múscul. Doncs molt fàcil: el procés de generació de massa muscular és molt costós, requereix molta energia. Per això, has de fer un superàvit, és a dir, consumir més calories de les que cremes. D'aquesta manera podràs augmentar el teu múscul.

El "problema" és que el cos no és una màquina que puguis programar i dir-li que únicament augmenti múscul i no greix, per la qual cosa donem per fet que una mica de greix també pujaràs.

Muntatge amb una noia corrent pel carrer i un cercle amb una persona menjant una amanida amb una forquilla

Si quan comences aquest superàvit el teu percentatge de greix és elevat, ràpidament estaràs en un percentatge massa alt que no serà gens interessant per a la teva salut i el teu físic. En canvi, si comences amb un percentatge de greix baixet, per més que pugi no ens importarà, perquè continuarà sent baix.

Com menys greix tinguem al principi del procés, més múscul i menys greix guanyarem, tret que estiguem en percentatges molt inferiors, en què l'organisme intentarà guanyar greix per estar dins d'uns paràmetres saludables.

Aleshores, quin percentatge de greix he de tenir abans d'augmentar múscul?

Doncs com bé sabeu o hauríeu de saber, la fisiologia humana no és gens una ciència exacta. Depèn de cada persona, gènere, genètica, context…

Muntatge amb un plat amb tres torrades d'alvocat, ou dur i salmó i un cercle amb un metge amb un portapapers i un bolígraf a la mà

Però, atrevint-me a donar la meva opinió i punt de vista, per mi els rangs ideals són un 10-13% de greix en home i un 15-20% de greix en dona. Menys d'això, com us deia, es guanyarà més greix per intentar estar saludables.

No dic que per sobre d'aquests números no es pugui guanyar massa muscular, ni de bon tros. De fet, fins a un 16% de greix en home i un 25% de greix en dona pot ser efectiu per guanyar múscul, però per sobre d'aquests valors pot acabar afectant la teva salut.

➡️ Consum

Més notícies: