Fotomuntatge amb una imatge de fons d'un metge assenyalant un informe i una rodona vermella al capdavant amb diversos peixos en primer pla
CONSUM

Per què hauries de menjar més peix blau: t'ho aclareixo com a nutricionista

Hi ha aliments que tenim molt a l'abast i no els hi donem prou importància, però ens poden ajudar molt

Deixant clar que estic en contra del concepte “superaliment”, si hagués de designar algun, el peix blau segurament estaria dins aquest grup. És una font excel·lent de nutrients essencials, els quals aporten múltiples beneficis per a la nostra salut.

Sabem (o hauríem) que el peix és un aliment imprescindible a la nostra dieta. És tan ric en proteïnes com la carn, conté vitamines i minerals i, depèn de quina varietat, és ric en Omega 3. La seva ingesta hauria de ser de 3-4 racions de 125-150 grams a la setmana.

Quins són els peixos blaus?

Doncs aquí hem de fer un aclariment que suposo que molts de vosaltres no en sabreu.

Tal com afirma l'OCU (Organització de Consumidors i Usuaris), no existeix científicament el terme “peix blau”, sinó que és una cosa que se l'ha anomenat popularment i per criteris comercials. El terme més científic és el de peix gras.

Dins d'aquesta categoria, incloem els peixos que tenen un mínim de 5% de greix, ja que els que tenen un contingut gras inferior serien els peixos blancs o magres.

Aleshores, podem considerar com peix blau o gras:

  • Agulla
  • Anxova o seitó
  • Anguila
  • Tonyina
  • Besuc
  • Bonito
  • Verat
  • Caçó
  • Sorell
  • Llampresa
  • Melva
  • Palometa
  • Peix espasa
  • Salmó
  • Moll
  • Sardina
  • Truita

Muntatge amb una persona amb un carro al passadís d'un supermercat i un cercle amb peix fresc al taulell d'una peixateria

Beneficis del peix blau

Aquest tipus de peix ha passat per temporades en què ha estat molt de moda, i temporades en què gairebé no s'ha consumit. Actualment, encara que se sap la importància del seu consum, hi ha moltes persones que el descarten pel preu, però l'hem de consumir igual.

  1. És ric en Omega 3. Contenen àcids grassos Omega 3, que són fonamentals per a una bona salut cardiovascular.
  2. Ajuda a regular el colesterol. Tal com indica la Fundació Espanyola del Cor, els àcids grassos Omega 3 que conté ajuda a mantenir els nivells de colesterol en sang òptims.
  3. La proteïna és d'alta qualitat. És una font excel·lent de proteïnes d'alt valor biològic, amb aminoàcids essencials com la lisina, la metionina i la treonina.
  4. Contenen vitamines i minerals. Aquests peixos contenen vitamines A, D i E, i minerals com el ferro, el calci, el fòsfor i el seleni.
  5. Té beneficis cognitius. Gràcies als àcids grassos Omega 3, és un aliment essencial per al desenvolupament i funcionament del cervell.
➡️ Consum

Més notícies: